joi, 10 octombrie 2019

Filarmonica “Moldova” Iaşi la 77 de ani de activitate


9 octombrie 1942 – 9 octombrie 2019
Filarmonica “Moldova” Iaşi, instituţie cu activitate concertistică permanentă, era inaugurată la 9 octombrie 1942, în sala Teatrului Naţional din Iaşi, cu un concert dirijat de maestrul George Enescu, cel care a vegheat permanent asupra destinului muzical al Iașului şi cel care dă numele Universităţii Naţionale de Arte din Iaşi. Filarmonica ieşeană, formată din artişti de o înaltă ţinută, este una dintre cele mai importante filarmonici din ţară. Aceasta este formată din orchestră, balet, cor şi numeroşi solişti. 



Programul de sală al concertului inaugural, prezentat atunci de prof. Constantin Georgescu, cuprindea uvertura “Nunta lui Figaro” de Mozart, Simfonia a 3a “Eroica”, de Beethoven, “Antractul din Rosamunde” a lui Schubert, “Rapsodia română” nr.2 în Re major de George Enescu şi uvertura “Maeştri cântăreţi” de Wagner. Cu ocazia primului concert al filarmonicii, maestrul George Enescu adresa următoarele cuvinte: “Urez Filarmonicei Moldova să trăiască veacuri pentru a-şi îndeplini prea frumoasa misiune ce le este încredinţată”. Aceste cuvinte sunt scrise în Cartea de aur a Filarmonicii, în anul 1943. Ȋn 1973, orchestra Filarmonicii ieșene este invitată pentru prima dată să participe la Festivalul Internațional George Enescu, iar în 1980, Cvartetul Voces devine ansamblu permanent al filarmonicii. 

Filarmonica ieșeană a devenit în timp o prezență artistică remarcată și apreciată nu o dată, pe scenele din țară - în primul rând cele bucureștene - și din străinătate: Sala Beethoven de la Bonn, Teatrul antic de la Macerata (Italia), Concertgebouw din Amsterdam, Meistersingersaal din Nürnberg, Sala Edvard Grieg din Bergen (Norvegia), Salle Gaveau din Paris, Auditorium-ul din Madrid, Gewandhaus din Leipzig, Tonhalle din Zurich, Gasteig a Filarmonicii din Munchen… De asemenea la New York, Washington, Chicago, San Francisco, Boston si Los Angeles ori la Vancouver, Edmonton, Ottawa, Toronto, Montreal, ş.a.
Ȋn cei 77 de ani de activitate concertistică, Filarmonica “Moldova” a crescut calitatea actului artistic la fiecare concert susţinut, a înregistrat nenumărate reuşite şi înainte de toate, s-a prezentat întotdeauna impecabil în faţa publicului, câştigând apreciere, admiraţie şi preţuire exteriorizate prin aplauze şi feţe luminate de zâmbete.

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto: Filarmonica “Moldova” Iaşi

miercuri, 2 octombrie 2019

Descoperire arheologică de senzaţie în interiorul Bisericii Reformate din Huedin


Munca în cadrul unui muzeu de istorie nu presupune doar tezaurizare și organizare de expoziții.  O parte importantă o constituie munca de cercetare, munca de pe șantierele arheologice, descoperirile care iau prin surprindere specialiştii şi care, din când în când, uimesc. Încă se mai fac descoperiri de senzație. Cum este cea de luni, 3 octombrie, din cadrul proiectului de reabilitare a Bisericii Reformate din Huedin, judeţul Cluj, proiect condus de arh.Dr. Csok Zsolt. Datată din secolul XIII, frumoasa biserică reformată domină centrul oraşului Huedin de peste 7 secole  şi figurează pe lista monumentelor istorice din anul 2010.

Specialiștii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei și ai Muzeului de Etnografie din Cluj - Dr. Csok Zsolt, responsabil științific de șantier; Ioana Cova, conservator-restaurator; Laura Troșan, restaurator şi Andrei Prian, student - au început desfacerea și prelevarea conținutului unei cripte intacte de secol XVII din interiorul bisericii. În acesta, au fost descoperite patru sicrie, două de copil și două de adult, membrii unei familii de nobili ce au trăit acolo în urmă cu 400 de ani. Pe parcursul zilei de luni, a fost documentat și recuperat primul sicriu de copil, cu vârsta de 3-4 ani, bogat ornamentat cu ținte de argint care, printre altele, au format și un scurt text din care s-a putut citi numele ”Banfi K”. Defunctul a fost îmbrăcat în haine care s-au păstrat în condiții excepționale, având pe cap o bonetă cu bentiță împletită din fir de argint, culcată pe un pat de flori, printre altele de rozmarin. Cercetările continuă atât pe teren, cât și în laboratorul MNIT, procesul fiind unul de lungă durată, mai ales datorită metodei complexe de prelevare a rămășițelor.

Arh. Csok,  alături de care am avut ocazia să lucrez timp de o săptămână în cadrul lucrărilor de pe şantierul de la castel Banffy din Bonţida, declara în primul interviu despre recenta descoperire că aceasta „este o descoperire arheologică de senzaţie în cadrul lucrărilor de reabilitare, cu fonduri europene, a Bisericii Reformate din Huedin. În cadrul acestor proiecte, am efectuat cercetări arheologice prevetive, iar în acest caz, în interiorul bisericii, în zona absidei, am descoperit o criptă prăbuşită, iar sub ea, o altă criptă, care era intactă. Astfel de cripte au mai fost descoperite în Transilvania în urmă cu 120 de ani. În noua criptă sunt patru sicrie, două de adulţi şi două de copii. Am desfăcut un sicriu din lemn, ornamentat cu ţinte de argint, care aparţine unei fetiţe de 3-4 ani, iar pe o parte a sicriului era trecut numele acesteia, Banfi K., care aparţine unei familii nobile”, declara arh. Csok în primul interviu despre recenta descoperire. Aşa cum afirma arheologul, ultima descoperire de o asemenea anvergură s-a petrecut ultima oară în urmă cu 120 de ani, iar rezultatul acesteia s-a putut vedea în expoziția „Cornul Abundenței”, deschisă în perioada 17 mai – 29 august a.c. la MNIT, Cluj-Napoca.  


Cosmina Marcela OLTEAN
 Foto: Kis Gábor


Art Safari - cel mai mare pavilion de artă din ţară, în desfăşurare



Pavilionul de artă din Bucureşti, a fost deschis pe 27 septembrie şi se desfăşoară zilnic între orele 12-21, până duminică 6 octombrie, în Palatul Oscar Maugsch de pe bulevardul Regina Elisabeta. Art Safari este un eveniment de amploare, unic în ţară, ce reuneşte specialişti din domeniul practicii artistice, a istoriei şi teoriei artelor vizuale. Pavilionul de artă Bucureşti se împarte în mai multe secţiuni – pavilionul muzeal, pavilionul central, pavilionul supercontemporan, programul internaţional, Art talks şi Art Safari Kids, oferind publicului o serie de expoziţii, unele inedite, conferinţe, workshpuri şi diferite activităţi interesante pentru copii. Anul acesta, pavilionul muzeal prezintă cea mai mare expoziţie dedicată pictorului Nicolae Tonitza, curatoriată de Zoltán Soós şi Ioana Spiridon, o expoziţie cu titlul “Tonitza şi geniul copilăriei”, centrată pe tema care îl face cunoscut în istoria artei româneşti: copilăria. 


Pavilionul central propune tema “Repvblica. Despre umbre în sculptură”, iar la concept au lucrat Călin Dan, Sandra Demetrescu şi Celia Ghyka, căutând să pună în valoare prin umbra fiecare piesă din expoziţie. Tema propune o meditaţie poetică despre sculptură şi umbră, prin salturi diacronice între antichitate și modernitate.  Repvblica pune numele și operele cele mai semnificative pentru sculptura din România, într-un dialog trans-istoric. Pavilionul Supercontemporan prezintă „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriată de Mihai Zgondoiu şi Ioana Spiridon, iar programul internaţional propune un pavilion de artă contemporană chineză, curatoriată de Ji Zhongpeng. Prin programul Art talks, organizat în parteneriat cu Institutul de Management al Artei, este facilitată întâlnirea dintre public, artişti şi curatori prin conferinţe şi dezbateri pe teme din arta zilelor noastre.

Pentru copii a fost conceput un program amplu şi foarte interesant, Art Safari Kids, în cadrul căruia cei mici pot lua parte la ateliere şi pot învăţa bazele unei tehnici artistice – pictură, sculptură, pastel, bandă desenată, despre caleidoscop, dar şi noţiuni elementare de istoria artei. Unul dintre atelierele de pictură îi introduce pe copii în lumea lui Tonitza, iar atelierul de sculptură, în lumea lui Brâncuşi, unde copiii învaţă cum să surprindă esenţa lucrurilor studiind câteva dintre operele sculptorului şi ghidându-se după principiile stabilite de acesta. Copiii mai au posibilitatea unei călătorii imaginare în Olanda, pentru a-l cunoaşte pe Van Gogh şi opera sa. Ei vor putea reproduce sau reinterpreta opera celebre de Van Gogh, precum “Noapte înstelată”.

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto: Art Safari