marți, 24 iulie 2018

Workshop-ul de istorie locală Topliţa, la Centenar – Oameni, locuri, fapte

Între 19 şi 20 iulie, la Biblioteca Municipală George Sbârcea din Topliţa, s-a desfăşurat un program nou şi interesant, dedicat copiilor: Workshop-ul de istorie locală Topliţa, la Centenar – Oameni, locuri, fapte. Coordonatorii proiectului, cei care au susţinut şi prezentări copiilor în cele două zile de workshop, au fost prof.dr. Cristian Lazăr şi dr. Viorica Lazăr, susţinuţi în demersul lor de învăţătoarea Viorica Macarie şi prof. Zorel Suciu. Fiecare dintre aceştia a prezentat câte o latură a istoriei locale, astfel că cei 12 copii participanţi la workshop au avut ocazia de a învăţa lucruri interesante despre oraşul lor: aspecte legate de istoria locală, de originile topliţenilor şi despre personalităţile locale.

Activităţile din prima zi de workshop s-au derulat la bibliotecă. Prof.dr. Cristian Lazăr le-a vorbit micilor participanţi despre Unire, despre cultura topliţeană şi despre personalităţi precum Miron Cristea şi George Sbârcea. Viorica Lazăr a prezentat date generale despre geografia zonei, bogăţii naturale, specific cultural şi gastronomic, despre istoria Topliţei de-a lungul timpului, plecând de la daci şi despre potenţialul turistic al municipiului. Viorica Macarie a susţinut prezentarea Locul Natal. Acasă la topliţeni, accentuând importanţa cunoaşterii locului natal, a valorilor locale şi a moştenirii spirituale transmise din generaţie în generaţie. Această prezentare a fost dublată de o expoziţie foto-documentară care a purtat acelaşi nume. Activitatea interactivă de la finalul primei zile s-a numit Rebus – traseu turistic.

Cea de-a doua zi de workshop s-a desfăşurat la Muzeul de Etnografie din cadrul Centrului Cultural Topliţa, care urmează să-şi redeschidă porţile pentru vizitatori începând cu 15 august. La muzeu, copiii au vizitat expoziţia din cele 3 săli pregătite pentru public. Ghid le-a fost prof. Zorel Suciu. Ei au avut ocazia de a învăţa despre faptele şi ocupaţiile oamenilor de ieri şi de azi. În continuare, copiii au primit şi o lecţie de desen la muzeu. Fiecare a ales un exponat ca subiect de studiu prin desen. Pe lângă cunoştinţele acumulate şi activităţile interactive la care au luat parte cu entuziasm, copiii au primit şi daruri: dulciuri, harta oraşului şi câte o diplomă de ambasador local.

Printre obiectivele workshop-ului se numără îmbinarea activităților teoretice pe tema folclorului şi a tradiției locale cu cele practice, îmbinarea jocului cu prelegeri şi dezbateri. Scopul proiectului a fost acela de a oferi copiilor o mai bună cunoaştere a istoriei comunităţii din care fac parte şi de a-i face să conștientizeze importanța interacțiunii directe şi a conectării interumane. Cunoașterea evoluției culturale a comunității în care ne desfășurăm existența este poate singurul mod de ancorare în lumea aceasta atât de nesigură și schimbătoare. Valorile tradiționale trebuie să fie cunoscute de tineri și trebuie transmise mai departe. O bună cunoaștere a rădăcinilor culturale este absolut necesară, a dorit să sublinieze Viorica Lazăr. Organizatorii mărturiseau că pentru anul viitor ar vrea ca acest proiect să crească şi să evolueze în bine.
Text: Cosmina M. OLTEAN
Foto: Biblioteca Municipală, Topliţa


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu