miercuri, 15 iulie 2020

Trucuri prin care poți valorifica spațiile mici de locuit



Mulți locuiesc în spații mici sau dispun de puțin spațiu în casă. Există diverse soluții chiar și în aceste cazuri. Orice spațiu, oricât de mic poate fi valorificat astfel încât să fie funcțional și estetic. Totul pleacă de la un mic plan de amenajare interioară, pus inițial pe hârtie, în care trebuie subliniate așteptările și nevoile tale de la fiecare spațiu din locuință. Apoi caută cele mai bune idei și pune-le în practică. Îți prezentăm în continuare câteva idei în acest sens.
·  Lumina naturală face minuni în spațiile mici. Ferestrele mari salvează aceste spații și dau o nouă pespectivă asupra ansamblului. Orice spațiu va părea mai încăpător daca e animat de ferestre mari.
·      Extide livingul. Dacă ai posibilitatea, îți poți extinde livingul printr-o terasă – închisă sau deschisă, după cum preferi. Îți poți muta activitățile de zi în acest nou spațiu de socializare.
·      Alege un pat mobil. Patul ocupă în general mult loc în orice spațiu. Pentru a câștiga mai mult loc, optează pentru un pat rabatabil, care pe timpul zilei se poate strânge.
·    Spațiul de sub scări se poate valorifica în multe moduri. Îți poți amenaja un loc de citit cu o canapea și rafturi pentru cărți, poți pune un pat mic pentru oaspeți sau îl poți umple cu rafturi și sertare pentru a depozita diferite tipuri de obiecte.
·   Pereți interiori de sticlă sau renunțarea la pereți despărțitori. Pentru a valorifica la maxim spațiul, poți alege să montezi în interior pereți de sticlă pentru a spori vizibilitatea și a da impresia de spațiu continuu. Sau poți alege să renunți de tot la pereți despărțitori și să faci altfel delimitarea spațiilor.
·         Dezordinea sau aglomerarea cu obiecte. Nimic nu ocupă mai mult loc, mai ales în spații mici, ca dezordinea sau obiectele în plus. Fă o selecție și exclude tot ce nu-ți mai folosește sau observi ca nu e funcțional într-un interior.
·         Crează spații multifuncționale pentru a reduce încărcarea locuinței cu multe piese de mobilier și pentru a-l folosi la maxim pe cel indispensabil.
·         Culorile sunt mai mult decât importante în crearea atmosferei și a spațiului. Culorile în combinații potrivite și bine alese te pot ajuta și să dai impresia unui spațiu mai larg. Atenție la regula proporțiilor: 60-30-10, regula ce propune folosirea într-un procent de 60% a unei nuanțe unificatoare, în care se încadrează întregul decor, 30% constau în punctele de interes, iar ultimele 10 procente reprezintă accentele decorative, care vor transforma întregul spațiu. Cu excepția a trei culori de bază (roșu, galben și albastru), toate celelalte rezultă din amestecul altor culori.
·         Oglinzi. Cu una sau câteva oglinzi bine poziționate în spațiu poți da impresia de spațiu lărgit datorită proprietății de reflexie a olginzii. Un perete de oglindă, de pildă, va da impresia de încăpere de 2x mai mare.
·       Renunță la materialele greoaie, cu o densitate a culorilor și a texturii foarte pregnante în favoarea celor translucide, simple, în culori neutre și ușoare.

Cosmina Marcela OLTEAN


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu