joi, 22 aprilie 2021

Cinema / Câteva filme biografice din care sigur ai ceva de învățat

 The Dig (2021)

Regizat de Simon Stone, The Dig, film bazat pe romanul omonim a lui John Preston, publicat în 2007, spune povestea adevărată a lui Edith Pretty (Carey Mulligan), care îl angajează pe arheologul Basil Brown (Ralph Fiennes) pentru a săpa în misterioasele movile de pe proprietatea sa Sutton Hoo din sud-estul Suffolk, în 1937. Filmul este despre munca și recunoașterea venită târziu pentru Basil Brown, a cărui nume stă azi, alături de cel a lui Edith Pretty, în British Museum din Londra alături de una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Anglia – o navă anglo-saxonă. În 1939, Pretty a donat toate descoperirile din situl de pe proprietatea ei, marelui muzeu.


Radioactive (2019)

Filmul regizat de Marjane Satrapi portretizează o emigrantă poloneză care ajunge cea mai importantă femeie-savant, cea care a revoluționat lumea, s-a impus în lumea savanților, dominată de bărbați, prima femeie profesor universitar la Universitatea din Paris - Marie Sklodowska-Curie, câștigătoare a premiului Nobel pentru Fizică în 1903. Curie, o femeie briliantă, curajoasă, modestă și onestă, a luptat din greu pentru a-și demonstra teoriile, deși în final a plătit cu propria sănătate prețul descoperiri sale.


Queen Marie of Romania (2019)

Un film istoric, biografic, o lecție despre ea - Maria, Regina României, personalitate marcantă pentru istoria țării noastre. Filmul, în regia lui Alexis Cahill, impresionează prin imagine, decoruri, costume și prin jocul actoricesc. Devastată de Primul Război Mondial și cufundată în controverse politice, România se mai sprijină doar pe puterea de influență a Reginei la Paris, ce caută recunoașterea internațională și duce negocierile de pace din 1919.


Alte filme biografice deosebite sunt A beautiful mind (2001), cu Russell Crowe, regia Ron Howard, The King’s Speech (2010), cu Colin Firth, regia Tom Hooper, Mar adentro (2004), un film tulburător cu Javier Bardem, regizat de cunoscutul Alejandro Amenábar, Finding Neverland (2004), a lui Marc Foster, cu Kate Winslet și Johnny Deep. O mini-serie remarcabilă este Tutankhamum, povestea arheologului Howard Carter și a celei mai importante descoperiri a sale, care a fascinat și continuă să fascineze egiptologii, arheologii și pe toți pasionații de arheologie. O altă mini-serie de excepție este Titanic: Blood and Steel (co-producție 2012), povestea construirii legendarului vas, cu accent pe partea de inginerie, efortul muncitorilor, pierderile umane și financiare din timpul construcției. Seria spune povestea de la conturarea ideii, a proiectului, până în punctul în care începe celebrul film a lui James Cameron, lansarea și plecarea din port. Seria cucerește audiența încă de la generic și coloană sonoră.


Cosmina Marcela OLTEAN

2 comentarii: