La Art Yourself Gallery din București e în desfășurare o expoziție semnată de artista Maria Pelmuș, cu tema “Solitudine”, un jurnal artistic, un jurnal despre cromatică și forme, am putea spune. Artista creează, prin formă, culori și texturi, un limbaj artistic propriu și o marcă auctorială, întrucât arta sa devine ușor reconoscibilă ulterior. Artista ne invită într-un univers cromatic magic, ne atrage în poveștile ei pictate și reușeste să ne rețină acolo. Ne uimește complexitatea cadrelor și dimanica texturii, lumina și culorile rafinate.
“Cu un anume lirism încerc să sugerez perpetua dinamică ce se stabilește între cer și pământ, imagini cerute, descifrate în detalii, pentru a putea conștientiza misterioasa armonie. Din fragmentele înregistrate de memorie vreau să redau un feedback subiectivizat, în care elementele realului sunt investite în funcție de natura picturală. Motivul este intermediar între mine și gest. Gestul este în mine organic ca o descărcare sau debordare necontrolată, dar aceasta nu înseamnă că nu am sub control lucrarea”, mărturisește artista despre propriul demers artistic.
“Maria Pelmuș mi se pare a se îndrepta spre soluții picturale mai complexe, spre un expresionism care se vădește mai ales în exaltarea culorii. Dar artista nu urmărește efectele exasperante ale dizarmoniei, ale ruperii abrupte ale tonurilor. Dimpotrivă, pictura ei se întemeiază încă de pe acum, pe un studiu atent al melodiilor cromatice, lucrările ei comunicând un straniu echilibru al febrilității culorii și al cordialului echilibru împlinit pe întreaga suprafață a tabloului” - nota Dan GRIGORESCU.
“…Rafinată sub raport coloristic, mizând pe game joase și omogene ce intră în dialog de egalitate valorică, lasând să transpară și materialitatea suportului, pictura Mariei Pelmuș conține amintiri romantice disimulate sub tentația abstracției lirice, într-un dozaj ce ne determină să-i acordăm credit și atenție, pentru că provine din seriozitatea unui talent echilibrat, sobru, controlat cu luciditate” - Virgil MOCANU.
<<În mitologia orientală, cerul se unește cu pământul printr-o axă invizibilă numită centrul lumii. Această Axis mundi, prezentă în picturile Mariei Pelmuș, simbolizează comuniunea dintre spiritual, mineral și vegetal, o verticală ce străbate cosmosul, dealurile, apele, oamenii, iarba, mergând până în măruntaiele pământului. Pe ea sunt ”înșirate” amintirile artistei, impregnate de colinele joase, aride ale Dobrogei, prin care se văd “faliile” unor ere geologice, plaurii Deltei, insule, maluri tăiate ca o felie de pâine, vestigii sub forma unor totemuri sau mumii, ce atestă conviețuirea și contopirea omului cu aceste elemente>> - remarcă Maria OPREA.
Fotografii și selecție de comentarii - Art Yourself Gallery
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu