duminică, 27 mai 2018

Festivalul de teatru şcolar Confesiuni despre viaţă şi artă, ediţia a V-a



Sâmbătă, la Căminul Cultural din Subcetate, a avut loc cea de-a V-a  ediţie a Festivalului de teatru şcolar Confesiuni despre viaţă şi artă, etapa interjudeţeană. Motto-ul festivalului a fost un citat din Stela Popescu. Actriţa considera că rolul esenţial al teatrului este acela de a-i aduce pe oameni la spectacole, pentru că teatrul este o şcoală. În deschidere, a adresat câteva cuvinte audienţei Ion Rizea, primarul comunei Subcetate. Proiectul a fost posibil prin colaborarea dintre Liceul Miron Cristea Subcetate, Consiliul Şcolar al Elevilor din Liceul Miron Cristea, Primăria şi Consiliul Local Subcetate, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Asociaţia de Tineret Ecoul Subcetate, iar coordonatorii proiectului au fost directorul Liceului Miron Cristea, prof. Vasile Dobrean, directorul adj., prof. Anişoara Balog, prof. Daniela Buzilă şi prof. Maria Ciobotă.

Prin organizarea festivalului de teatru pentru elevi, Liceul Miron Cristea din Subcetate, alături de parteneri, își propun continuarea tradițiilor teatrului de amatori de la Subcetate. În argumentul proiectului era specificat că prin cultivarea gustului pentru teatru, se ajunge la valorificarea talentului și modelarea caracterului elevilor, cât și la dezvoltarea spiritului de echipă. Teatrul trebuie să fie o prioritate a activității educative din școală și din comunitate, deoarece contribuie la dezvoltarea și cultivarea atitudinilor și aptitudinilor estetice ale elevilor. Festivalul, înscris in calendarul activităților educative interjudețene, are ca scop realizarea unui eveniment teatral de calitate care să diversifice oferta culturală a zonei. Printre obiectivele festivalului se numără stimularea vieții culturale în cadrul comunităților locale, valorificarea inclinațiilor şi a talentelor elevilor pentru arta spectacolului şi crearea de oportunități de exprimare a ideilor şi creațiilor originale.
La festivalul de anul acesta au participat cu piese de teatru elevi din 8 unităţi şcolare şi anume de la Liceul Miron Cristea, Subcetate, şcoala gazdă, din Topliţa Şcoala Gimnazială Sf. Ilie, Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu şi Şcoala Gimnazială Andrei Şaguna, Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Bălan, Liceul Teoretic din Corbu, Şcoala Gimnazială Elekes Venczel din Suseni şi Liceul Teoretic Puskas Tivadar din Ditrău. În fiecare an numărul de tineri interpreți crește, semn că această activitate este apreciată din ce în ce mai mult, iar acest lucru ne bucură nespus, spunea prof. Maria Ciobotă, moderatoarea evenimetului.
Tinerii talentaţi au evoluat în 16 piese de teatru şi 5 monologuri. Dintre toate s-au remarcat piesele O scrisoare piedută şi Boii şi viţeii…şi noi, interpretate de elevi ai liceului din Subcetate, Gaiţele în interpretarea elevilor de la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Bălan, Sarea în bucate a elevilor de clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială Sf. Ilie din Topliţa, Colaj Eugene Ionesco al elevilor de la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu, monologul Mefisto, în interpretarea lui Marc Ciobanu de la liceul din Bălan şi Hamlet, în interpretarea lui Viorel Moldovan de la liceul din Subcetate. Mare parte din piesele amintite au fost şi premiate.

Câştigătorii ediţiei a V-a
Am avut bucuria de a împarţi masa juriului cu poetul Ionel Simota, inspectorul şcolar Carmen Ducu, vice-primarul Vasile Rusu şi cu David Bordea, coordonator al Tetrului municipal Topliţa. Pentru talent şi munca depusă au fost rasplătite cu premii 9 momente artistice. La secţiunea Gimnaziu, Premiul I a mers la Şcoala Gimnazială Andrei Şaguna din Topliţa pentru piesa Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, Premiul II la Liceul Miron Cristea, Subcetate pentru piesa D-l Goe, iar Premiul III la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu pentru o altă variantă din D-l Goe. La secţiunea Liceu, cu Premiul I a fost răsplătită piesa Gaiţele a elevilor de la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Bălan, cu Premiul II a rămas la liceul din Subcetate pentru piesa Boii şi viţeii…şi noi, iar Locul III a mers la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu pentru Colaj Eugene Ionesco. Premiu pentru originalitate au primit elevii de la Liceul Teoretic Puskas Tivadar din Ditrău pentru D-l Goe, piesa de teatru Sarea în bucate a elevilor din clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială Sf. Ilie a primit Premiul special al juriului, iar Marele Premiu al Festivalului a mers către piesa Bolnavul închipuit, în interpretarea trupei de teatru Gaudium Art a Liceului Miron Cristea, Subcetate. David Bordea a oferit, din partea Casei de Cultură Topliţa, un premiu special pentru interpretare individuală elevei Ioana Cotfas (clasa a VII-a) de la Liceul Miron Cristea, pentru rolul bolnavului închipuit. Felicitări tuturor!

Cosmina M. OLTEAN




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu