duminică, 27 mai 2018

La jeune fille sophistiquée - cea mai scumpă operă semnată de Brâncuşi vândută vreodată la licitaţie


La începutul săptămânii trecute, pe 15 mai, la vestita casa de licitaţii Christie`s din New York au început licitaţiile de primăvară, în cadrul cărora printre operele favorite se numără şi o sculptură unică a lui Constantin Brâncuşi. Sculptura La jeune fille sophistiquée (Tânăra sofisticată) este prima operă a sculptorului român licitată la Christie`s, iar marţi această sculptură a devenit cea mai scumpă operă a lui Brâncuşi vândută vreodată la licitaţie. El e artistul care a schimbat totul. Şi a făcut primii paşi spre arta contemporană. Orice detaliu al sculpturilor lui are o semnificaţie, apare în descrierea de pe site-ul christies.com.

Estimată la peste 70 de milioane de dolari, La jeune fille sophistiquée a confirmat aşteptările şi s-a vândut pentru suma uriaşă de 71 de milioane de dolari. Brâncuşi, atât de apreciat în SUA şi Franţa, a devenit al doilea cel mai bine vândut sculptor din lume. Unul dintre puţinele bronzuri ale lui Brâncuşi care nu se află într-un muzeu, pe care Brâncuşi l-a creeat la Paris în 1928, La jeune fille sophistiquée a atins forma finală din bronz lustruit în anul 1932. Piesa este un portret stilizat şi o înfăţişează pe Nancy Cunard, scriitoare şi activistă anglo-americană. Lucrarea disputată de colecţionari, care provine din colecţia Elizabeth şi Frederick Stafford, include şi postamentul original al lucrării, realizat de Brâncuşi în marmură. Soţii Stafford au cumpărat sculptura cu 5 mii de dolari direct de la artist, în urma vizitei din 1955 în atelierul acestuia. Moştenitorii soţilor Stafford spun că vor folosi suma obţinută în scopuri caritabile. La licitaţia dedicată artei impresioniste şi moderne de la New York s-a mai vândut marţi, cu 85,8 milioane de dolari, lucrarea Compoziţie suprematistă a lui Kazimir Malevich.
Tânăra sofisticată a depăşit în valoare Muza adormită
Această piesă a depăşit în valoare Muza adormită, sculptura din marmură realizată de Brâncuşi în 1913, care s-a vândut la licitaţie anul trecut, tot pe 15 mai, cu peste 57,3 milioane de dolari. Muza adormită era estimată la o valoare cuprinsă între 25 şi 35 de milioane de dolari, dar a întrecut cu mult aşteptările, devenind cea mai scumpă lucrare a serii. Constantin Brancuşi este cunoscut ca marele patriarh al sculpturii moderne, spunea atunci criticul de artă Alastair Sooke.  Pionier al modernismului, a fost cel de-al cincilea copil al unei familii de ţărani din Carpaţi. Şi-a construit mare parte dintre lucrări la Paris, unde a ajuns în vara lui 1904, la vârsta de 28 de ani. Potrivit legendei, a mers pe jos aproape tot drumul.
Licitaţie Modigliani, pe 14 mai
Anterior licitaţiei sculpturii lui Brâncuşi, pe 14 mai, s-a vândut contra unei sume record şi un tablou semnat de pictorul Amadeo Modigliani, Nud culcat (Nu couché sur le côté gauche). Tabloul a fost adjudecat pentru suma de 157,2 de milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate de Sotheby’s, devenind astfel cea mai scumpă pictură vândută vreodată la această casă de licitaţii. Realizat în 1917, acest tablou de 1,46m pe 89cm, este cel mai mare pictat vreodată de artist şi a fost realizat cu puţin înainte de moartea lui Modigliani, care a trăit doar 35 de ani. Lucrarea face parte dintr-o serie de 22 de nuduri şi este considerată cea mai ambiţioasă lucrare de acest gen a artistului.
Cosmina M. OLTEAN





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu