joi, 15 august 2019

Castelul Urmánczy din Topliţa, este oficial monument istoric


Veşti de la castel
După diverse proceduri care au durat aproape 3 ani, timp în care dosarul a mai şi stagnat, Castelul Urmánczy din Topliţa a fost numit oficial monument istoric săptămâna trecută, în data de 25 iulie, prin Ordinul nr.2586/2019. Edificiul situat pe strada Mihail Kogălniceanu, a fost clasat în categoria m – monument, II – arhitectură, grupa valorică B, codul din Lista monumentelor istorice fiind LMI H.G.-II-m-B-21141. Dosarul a fost depus la cererea proprietarilor, care au suportat costul studiului istoric al clădirii şi al releveelor. Studiul istoric a fost realizat de Tekla Szabó, istoric de artă. La studiul istoric au contribuit semnificativ mai mulţi arhitecţi, printre care arh. Raluca Bărbulescu din Asociaţia ARCHÉ, Bucureşti. 


În decembrie 2017 s-a înfiinţat Asociaţia Positive Transylvania, a proprietarilor castelului, pentru a administra mai eficient, a gestiona activitatea castelului şi pentru reintegrarea acestuia în viaţa comunităţii locale. Scopul asociaţiei este de a contribui la reinvigorarea și asigurarea sustenabilității Castelului Urmánczy, clădire istorică aflată astăzi în stare de degradare. Primul eveniment organizat de asociaţie în colaborare cu alte asociaţii culturale din ţară a fost PIKNIK – Săptămâna Castelelor Deschise, proiect de mare anvergură din care au făcut parte 6 castele din Transilvania. Cu acest eveniment, Castelul Urmánczy s-a redeschis pentru public anul trecut.

Au mai urmat apoi tabere pentru copii şi evenimentul Zilele Patrimoniului Cultural European, realizat de asemenea printr-o colaborare la nivel naţional. Dintr-o discuţie purtată zilele trecute cu Tekla Szabó, preşedinta Asociaţiei Positive Transylvania, am aflat lucruri interesante despre proiecte viitoare ce vor prinde contur la castel în curând. Printre acestea se numără un festival de arte şi Zilelor Patrimoniului Cultural European 2019, despre care voi vorbi pe larg în momentul când se vor desfăşura. Toate planurile şi proiectele viitoare au scopul de a revitaliza castelul şi de a atrage publicul la activităţile artistice şi educative organizate aici. De asemenea, Castelul Urmánczy face parte din Coaliţia Castel în Transylvania.


Castelul Urmánczy, prezentat într-un documentar web
De curând, castelul a fost implicat într-un nou proiect interesant. Acesta va fi prezentat într-un documentar web interactiv, care va spune povestea mai multor castele transilvane. Proiectul History is Our Story, dezvoltat în Cluj-Napoca, vorbeşte despre valoarea culturală, socială, istorică şi economică a castelelor şi comunităţilor locale. Castelele prezentate pe larg în documentar sunt Castelul Bethlen din Bahnea, Castelul Apaffy din Dumbrăveni şi Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, iar pe lângă acestea mai sunt prezentate pe scurt alte câteva castele, printre care şi cel de la Topliţa. Patrimoniul construit va fi astfel prezentat sub forma unui documentar web interactiv din care privitorii pot afla detalii despre istoria castelelor şi a comunităţilor din jurul acestora. Este vorba despre un proiect multidisciplinar în care se implică profesionişti din mai multe domenii.
Formatul de documentar web diferă de documentarele clasice prin intergrarea tehnicilor multimedia şi a celor de programare web. În documentarul web, utilizatorul interacţionează cu platforma şi astfel navighează prin povestea castelelor. Regizoare este Cecília Felméri din Cluj-Napoca, premiată deja pentru mai multe scurtmetraje. Proiectul a debutat anul trecut şi a fost gândit pentru 2 ani, astfel că în curând vom putea urmări produsul final al acestuia.


Text şi foto: Cosmina Marcela OLTEAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu