marți, 5 noiembrie 2019

Petru Cătinean - între artă, spiritualitate şi ştiinţă




Petru Cătinean, preot la Parohia Ortodoxă din Călimănel, Toplița, este un exemplu de bunătate şi modestie, iar activităţile, proiectele pe care le coordonează şi pasiunile sale conturează clar portretul unui om spre care merită să ne uităm fiecare dintre noi. După studiile din ţară, nevoia de cunoaştere şi de dezvoltare pe plan personal şi profesional i-a îndreptat paşii către Universitatea din Atena, unde a obţinut titlul de doctor. Ȋnsă dincolo de numeroasele nuanţe ale personalităţii sale, am ales să mă concentrez în acest material pe latura artistică şi pe modul în care Petru Cătinean îmbină credinţa cu familia şi arta, astfel încât rezultă mereu ceva frumos. Petru Cătinean practică fotografia şi astro-fotografia, iar prin subiect şi culoare, cadrele sale spun poveşti, conţin mesaj şi transmit emoţie. Peisajele şi cadrele cu astre denotă o căutare a frumosului, a artisticului, a esenţei naturii.

Pentru început vă rog să ne spuneţi câteva lucruri despre dvs..
Mai întâi, vreau să îți muțumesc pentru interesul pe care îl acorzi persoanei mele. Sunt un om, printre mulți alții, care trăiește prin și pentru vocațiile și pasiunile sale. Sunt preot la Parohia Ortodoxă din Călimănel, Toplița, căsătorit din anul 2000 și am patru copii frumoși. E astfel de la sine înțeles că primul loc în inima mea îl ocupă Dumnezu și familia. Alte pasiuni care mă definesc și mă împlinesc sunt, în ordine aleatorie: lectura, pictura, fotografia, chitara și astronomia. Pe unele le-am descoperit relativ repede în anii adolescenței, dar pe altele le-am desoperit după ce am împlinit 40 de ani.

Vorbiţi-ne despre perioada şi experienţa de studiu şi formare de la Universitatea din Atena (National and Kapodistrian University of Athens).
După masterul absolvit în 2003, mi-am depus dosarul pentru o bursă doctorală în afara țării. Nu am ales în mod intenționat Grecia. Cred că a ales Dumnezeu pentru mine. Acea perioadă avea să devină prolifică din punct de vedere intelectual. După anul de limbă obligatoriu, am fost admis la doctorat și am avut șansa să cunosc și să ascult pe unii dintre cei mai mari teologi ai ortodoxiei contemporane. Nu a fost ușor pentru că pretențiile au fost mari, probabil pe măsura prestanței Universității din Atena, dar am reușit să obțin titlul de doctor în anul 2014.


Unde îşi au rădăcinile pasiunile pentru fotografie, astro-fotografie, astronomie?
Pasiunea pentru cer am avut-o încă din copilărie. Și acum țin minte poveștile bunicii care îmi arăta silueta unui ciobănaș cu oile la păscut proiectat pe lună. Așa vedea ea petele mai întunecate de pe lună. Asta am văzut și eu o bună bucată de timp. În nopțile de la țară, unde poluarea luminoasă era aproape inexistentă, cerul se dezvăluia în toată splendoarea sa. Citeam povești cu luceafărul de seară, luceafărul de dimineață, cloșca cu pui sau candela cerului și încercam să le vizualizez, după știința mea, pe cer.

În ce moment aţi simţit nevoia de a  aprofunda domenii precum fotografia şi astronomia? Bănuiesc că, pe lângă materiale şi unelte necesare astro-fotografiei, aveţi şi în bibliotecă volume pe aceste teme, ca suport teoretic practicii.
Frumusețea impresionează. Natura e o carte deschisă prin care îl vedem pe Dumnezeu. Oricât de dur să fii în formarea ta, peisajul de pe un vârf de stâncă, un răsărit de soare, un curcubeu sau o simplă floare e imposibil să nu fii făcut vreodată să treacă un fior prin sufletul tău. De aici, până la a imortaliza momentele pe care le vezi nu e decât un pas „tehnologic”. Achiziționarea unui aparat foto a fost o urmare firească. Se spune însă că toată lumea știe să facă poze până descoperă modul M (Manual). Aici lucrurile se complică pentru că o expunere corectă înseamnă un balans de alb echilibrat, un ISO care să nu pixeleze poza, o diafragmă și un timp de expunere în funcție de ce vrei să scoți în evidență prin acea fotografie. Asta ca să nu mai vorbim de astro-fotografie care e și mai complicată, dat fiind faptul că obiectul pe care vrei să îl fotografiezi dispare foarte repede din vizor și ai nevoie de niște monturi motorizate speciale care să contracareze mișcarea pământului și pe care trebuie să le aliniezi polar, etc.

Care ar fi  primii paşi ai oricărui fotograf care doreşte să captureze cadre cu astre? Care sunt lucrurile de bază pe care trebuie oricine să le cunoască, mai ales la nivel tehnic, în alegerea echipamentului?
În primul rând, să cunoască cerul. E prima condiție. Să învețe constelațiile, mișcarea planetelor, fazele lunii. Acum e mai simplu. Există și aplicații gratuite de telefon pentru asta. Apoi după ce a învățat cum se învârte cerul are nevoie de un trepied solid, o telecomandă și un aparat foto. Astfel înarmat trebuie să iasă din zona de poluare luminoasă și poate începe să fotografieze constelațiile. Nu e deloc greu. Dacă însă vrea să fotografieze obiecte de cer profund cum ar fi nebuloase, galaxii sau roiuri stelare va trebui să studieze mai mult.

Observ o îmbinare între artă, spiritualitate şi ştiinţă (prin astronomie) în fotografiile ce redau natura şi cerul nopţii cu astrele sau Luna. Cele 3 dimensiuni le observ de fapt într-o paletă mai largă a activităţilor şi intereselor dvs, în ceea ce priveşte profesia şi pasiunile pe care le aveţi. De exemplu, înclinaţia spre artă nu se observă doar din interesul faţă de fotografie, ci şi din cel pentru arta sacră. În acest sens realizaţi de mult timp ateliere şi activităţi diverse pentru copii.
Tot ce simt și știu, împărtășesc mai departe. Dragostea pentru frumos, pentru natură, pentru Dumnezeu încerc să le transmit celor din jurul meu. Cei mai receptivi sunt copiii. De aceea, la noi, la Parohia Ortodoxă Călimănel se fac săptămânal cursuri de pictură și chitară iar anual se organizează tabere cu diferite ocazii, chiar și astronomice. Anul trecut, de exemplu, am fost în Călimani cu ocazia Perseidelor - unul dintre cele mai prolifice roiuri de meteori activi dintr-un an. Ne-am minunat cu toții de acest spectacol ceresc, am învățat constelațiile principale, coordonatele lor iar, la un foc de tabără, am aflat poveștile denumirilor lor. Toate activitățile se împletesc atât de bine în jurul firescului și, cred eu, cresc capacitatea copiilor de a contempla frumusețea, contribuind astfel la formarea sufletelor lor.

Cum vă împărţiţi timpul între familie, profesie, pasiuni şi diferitele activităţi pe care le realizaţi? Cât timp reuşiţi să alocaţi fotografiei?
Pfff… Grea întrebare. Cred că le îmbin pe toate încercând să implic și familia în aceste activități. Duc și copii cu mine peste tot unde merg atunci când este posibil. Fotografia deja a ajuns un mod de a mă exprima. Nu aloc un timp anume pentru fotografie, pentru că am aparatul cu mine și pozez ceea ce văd. Excepție fac însă fotografiile de noapte. Ies de câteva ori pe lună, atunci când condițiile atmosferice sunt prielnice.

Pentru copii realizaţi cursuri de pictură, chitară, diferite ateliere şi tabere. În cadrul acestora le vorbiţi şi despre fotografie şi astro-fotografie sau vă gândiţi la un astfel de atelier în viitor?
Chiar dacă taberele și atelierele noastre au o anumită tematică tot mai este loc să vorbim despre Dumnezeu, despre cer, despre natură, despre muzică, despre stele, despre libertate. Aceste subiecte fac parte din discuțiile noastre. Copiii noștri din Călimănel deja știu. Înainte să despachetăm mă întreabă: „Da’ telescopul l-ați adus?”.

Vorbiţi-ne puţin despre Centrul socio-educaţional, rezultat în urma fuziunii dintre Asociaţia “A fi altfel” şi Parohia Ortodoxă Călimănel.
Am ajuns la o parte foarte importantă a activităților noastre. Face parte din rutina grijilor noastre zilnice. Cu binecuvântarea ierarhului nostru Andrei, episcopul Harghitei și Covasnei am făcut un parteneriat cu Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” și Primăria Municipiului Toplița, care s-a concretizat cu alocarea unei mese calde unui grup de 18 copii nevoiași din parohia noastră. În timpul anului școlar, ne preocupăm zilnic ca acești copii, pe lângă masa pe care o primesc, să nu ducă lipsă de nimic din ceea ce ar putea să îi determine să abandoneze școala.

Ce alte activităţi aveţi în derulare sau în plan pentru viitorul apropiat?
Acum suntem în lucru pentru a finaliza un parc pentru copii și așteptăm să ne fie finanțată prima tabără de astronomie din partea aceasta a județului. Dacă nu se va concretiza anul acesta, vom încerca din nou la anul. Nu vreau să închei fără să mulțumesc tuturor acelora care îmi sunt alături în aceste proiecte, pentru că există mulți oameni de calitate care dirijează lucrurile din umbră. Nu ne dorim decât să ne dea Dumnezeu putere ca să putem fi constanți.


Cosmina Marcela OLTEAN






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu