joi, 18 mai 2023

Ziua internaţională a muzeelor - 5 dintre cele mai apreciate muzee din lume

Ziua internaţională a muzeelor, stabilită și organizată de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), este sărbătorită, în fiecare an, la data de 18 mai. Tema anului 2023 este "Museums, Sustainability and Well-being".

Muzeele lumii dețin colecții diverse, care încearcă să răspundă unor așteptări, gusturi și interese tot atât de diverse ale publicului, în funcție de vârstă, nivel cultural și diferite alte criterii. Cu toate acestea, pe baza numărului de vizitatori și a popularității exponatelor, se pare că unele dintre cele mai vizitate și apreciate muzee din lume sunt în continuare:

·Louvre din Paris, unde o găsim pe Mona Lisa, Venus din Milo și multe alte capodopere de artă și istorie.


·The Smithsonian Institution din Washington D.C., care este cel mai mare complex muzeal din lume, incluzând 19 muzee și galerii, care acoperă arii ale cunoașterii precum istoria naturală, explorarea spațiului, cultura americană și nu numai.

·Muzeul Vaticanului, care prezintă o vastă colecție de artă și artefacte adunate de Biserica Catolică, un important punct de reper aici fiind Capela Sixtină, cu frescele lui Michelangelo.

·Galeriile Uffizi din Florența, care prezintă unele dintre cele mai faimoase lucrări ale Renașterii, cum ar fi Nașterea lui Venus, imaginată de Botticelli și Medusa lui Caravaggio.

·Muzeul Metropolitan de Artă din New York este unul dintre cele mai mari și mai diverse muzee de artă din lume, cu colecții variind de la Egiptul antic la America modernă.

Desigur, mai există multe alte muzee ce dețin colecții uimitoare și exponate sau artefacte remarcabile, iar aprecierea deosebită față de unul sau altul se stabilește în mod subiectiv, în funcție de preferințele și curiozitatea fiecărui individ din societate. Acum majoritatea muzeelor, mai ales marile muzee ale lumii, oferă și posibilitatea tururilor virtuale, iar unele oferă chiar și acces online la arhive sau documente importante.

Cosmina Marcela OLTEAN

Foto, Muzeul Louvre

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu