joi, 10 octombrie 2019

Filarmonica “Moldova” Iaşi la 77 de ani de activitate


9 octombrie 1942 – 9 octombrie 2019
Filarmonica “Moldova” Iaşi, instituţie cu activitate concertistică permanentă, era inaugurată la 9 octombrie 1942, în sala Teatrului Naţional din Iaşi, cu un concert dirijat de maestrul George Enescu, cel care a vegheat permanent asupra destinului muzical al Iașului şi cel care dă numele Universităţii Naţionale de Arte din Iaşi. Filarmonica ieşeană, formată din artişti de o înaltă ţinută, este una dintre cele mai importante filarmonici din ţară. Aceasta este formată din orchestră, balet, cor şi numeroşi solişti. 



Programul de sală al concertului inaugural, prezentat atunci de prof. Constantin Georgescu, cuprindea uvertura “Nunta lui Figaro” de Mozart, Simfonia a 3a “Eroica”, de Beethoven, “Antractul din Rosamunde” a lui Schubert, “Rapsodia română” nr.2 în Re major de George Enescu şi uvertura “Maeştri cântăreţi” de Wagner. Cu ocazia primului concert al filarmonicii, maestrul George Enescu adresa următoarele cuvinte: “Urez Filarmonicei Moldova să trăiască veacuri pentru a-şi îndeplini prea frumoasa misiune ce le este încredinţată”. Aceste cuvinte sunt scrise în Cartea de aur a Filarmonicii, în anul 1943. Ȋn 1973, orchestra Filarmonicii ieșene este invitată pentru prima dată să participe la Festivalul Internațional George Enescu, iar în 1980, Cvartetul Voces devine ansamblu permanent al filarmonicii. 

Filarmonica ieșeană a devenit în timp o prezență artistică remarcată și apreciată nu o dată, pe scenele din țară - în primul rând cele bucureștene - și din străinătate: Sala Beethoven de la Bonn, Teatrul antic de la Macerata (Italia), Concertgebouw din Amsterdam, Meistersingersaal din Nürnberg, Sala Edvard Grieg din Bergen (Norvegia), Salle Gaveau din Paris, Auditorium-ul din Madrid, Gewandhaus din Leipzig, Tonhalle din Zurich, Gasteig a Filarmonicii din Munchen… De asemenea la New York, Washington, Chicago, San Francisco, Boston si Los Angeles ori la Vancouver, Edmonton, Ottawa, Toronto, Montreal, ş.a.
Ȋn cei 77 de ani de activitate concertistică, Filarmonica “Moldova” a crescut calitatea actului artistic la fiecare concert susţinut, a înregistrat nenumărate reuşite şi înainte de toate, s-a prezentat întotdeauna impecabil în faţa publicului, câştigând apreciere, admiraţie şi preţuire exteriorizate prin aplauze şi feţe luminate de zâmbete.

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto: Filarmonica “Moldova” Iaşi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu