miercuri, 15 iulie 2020

Cultura izolării – ecouri ale pandemiei în cultura vizuală


Pandemia pune viața de zi cu zi într-un nou context și într-un cadru bine delimitat. În această perioadă, cultura se limitează la piese de teatru, recitaluri și operă transmise exclusiv în mediul online și la tururi muzeale virtuale. Povestea actualei crize a omenirii va fi spusă în viitorul apropiat de o serie de expoziții centrate pe cultura izolării. Rând pe rând, multe muzee ale lumii vor aborda tematica întrucât arta contemporană contextualizează în permanență toate schimbările și problemele sociale, iar criza Covid-19 este o problemă de importanță majoră, cu consecințe multiple, ce va fi cercetată și documentată ca fenomen social în diferite domenii, mult timp după ce va înceta.

Echipe de curatori ai unor muzee importante precum London Museum și UK Science Museum lucrează deja la viitoare expoziții ce vor spune povestea erei Covid-19, mizând pe obiectele de zi cu zi, obiecte uzuale încărcate cu semnificație. Curatorii colecționează obiecte și experiențe / mărturii din izolare pentru a reflecta modul de viață curent al omenirii și a-l păstra în arhive așa încât generațiile viitoare să afle și să învețe despre această situație și schimbările ce le impune asupra tuturor aspectelor vieții. London Museum deține deja mai multe colecții ce documentează epidemii și pandemii din trecut. Muzeele menționate se bazează în acest demers pe donații de obiecte din partea celor care pot spune cât mai bine această poveste, urmărind ecourile din lumea medicală, științifică, politică și culturală, dar și răspunsul dat de oamenii de rând.

Acest tip de expoziție caută să sublinieze aspecte precum transformarea spațiilor urbane prin instalarea pustietății și tranziția vieții sociale în mediul digital. O astfel de expoziție prezintă experiențe prin obiecte vestimentare, fragmente de jurnal, afișe sau acțiuni umane în mediul online, ce reflectă un răspuns fizic și emoțional cu privire la distanțarea și izolarea forțată provocată de Covid-19.

Arta contemporană reflectă, printre altele, acele aspecte ce afectează direct mediul, omul și care ne schimbă din punct de vedere psiho-afectiv. De asemenea, această artă se concentrează pe obiect și pe ceea ce acesta încorporează și nu caută în el forma perfectă sau cromatica armonică. Atâta timp cât obiectul poate căpăta valoare de simbol, forma, culoarea și starea materială devin aspecte secundare. Obiecte precum masca și mănușile chirurgicale folosite și aruncate, devin relevante artistic prin încărcătura de semnificație pe care o capătă în contextul actual. Același lucru se întâmplă cu diferite documente informative: afișe cu elemente grafice despre măsurile de prevenție sau comunicate și declarații din partea unor personalități politice mondiale sau din lumea medicală. Acestea și alte categorii de obiecte vor deveni exponate în cadrul expozițiilor dedicate pandemiei, la care se adaugă diferite reprezentări vizuale ale artiștilor.
Cosmina Marcela OLTEAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu