sâmbătă, 4 august 2018

Teatrul Ludicus - “Obiectivul nostru principal este dezvoltarea orizontului cultural al populației din nordul județului și insuflarea gustului pentru teatru…”

 În anumite situaţii ne-am putea întreba de ce avem nevoie de teatru. Ei bine, este cât se poate de bine ştiut faptul că una dintre principalele caracteristici ale artelor vizuale este aceea de a reflecta realitatea sub diferite forme ori, prin actul artistic, de a atrage atenţia asupra unor probleme sociale. Teatrul este una dintre artele care fac cel mai bine acest lucru: creează o oglindă a lumii, un mimesis, un catharsis, o reflectare care reproduce sau caricaturizează cumva societatea contemporană, care atrage atenţia asupra unor imperfecţiuni. În continuare vă propun să păşim în lumea teatrului şi să o observăm din interior, din culise, alături de tinerii talentaţi şi pasionaţi din trupa de teatru Ludicus. Am vrut să aflu cât mai multe despre ei, despre începuturile lor, despre obiective şi aspiraţii.

În anul 2015, după ce au obținut premii la Festivalul de Teatru Şcolar “Confesiuni despre viață și artă”, organizat de liceul din Subcetate, David Bordea, alături de colegele Andrea Patka și Lorena Cotfas, au luat hotărârea înființării unei trupe de teatru a Liceului Miron Cristea din Subcetate. Iar cum toate trupele de teatru au nevoie de un coordonator artistic, tinerii au început colaborarea cu doamna profesoară Daniela Buzilă, o persoană deosebită, care le-a oferit şi le oferă sprijin necondiționat. În anul 2016, tânăra trupă de teatru a obținut Premiul I (secțiunea liceu) la Festivalul-Concurs de Teatru Școlar de la Toplița, cu piesa “Cafeneaua”. “Apoi am realizat că peste câteva luni drumul meu se va separa de cel al colegilor mei întrucât am ales să îmi continui studiile la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu din Toplița. Atunci mi-a venit strălucita idee de a ridica trupa la un alt nivel și am contactat imediat conducerea Casei de Cultură a Municipiului Toplița, reprezentată prin domnul Alin Gh. Negrea, căruia îi mulțumesc pe această cale pentru sprijinul acordat. Așadar, din vara anului 2016, trupa de teatru Ludicus funcționează sub forma unui teatru de repertoriu la nivel municipal, în subordinea Casei de Cultură Toplița, fiind singura companie teatrală românească de amatori din județ”, mărturisea David Bordea, în cadrul interviului nostru.



David Bordea, elev în clasa a XI-a C la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu din Toplița, este actor, coordonator şi scenograf în cadrul trupei. “Am datoria de a veghea asupra bunei desfășurări a activităților noastre. Bineînțeles, sunt asistat de o echipă de oameni devotați, alături de care iau toate deciziile. Mă mai ocup de elementele tehnice ale spectacolelor, cum ar fi decorul, coloana sonoră, dar și programele de repetiții”, spunea el.
De-a lungul celor două stagiuni în care a funcționat sub tutela Casei de Cultură Toplița, Teatrul Ludicus a primit sprijin necondiționat din partea conducerii acestei instituții, fiind susţinut şi de Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Toplița, condus de Gabriela Hosszu. “Totodată, doresc să amintesc și sprijinul unor binefăcători care au contribuit la dezvoltarea bazei materiale de decoruri a trupei noastre”, a completat David Bordea. Alături de Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Toplița (CNIPT), teatrul Ludicus s-a implicat în realizarea unor proiecte precum Tabăra culturală “COOLtura”, de vara trecută. “Totodată, colaborăm și cu unitățile de învățământ din zonă, în special cu Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu, organizând în fiecare an, alături de echipa de proiect GROW din liceu, concursul Talent Show Toplița. De asemenea, în fiecare an suntem parteneri în organizarea Festivalului-Concurs de Teatru Școlar, alături de Primăria și Consiliul Local Toplița, Casa de Cultură Toplița, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu (ADI Călimani-Giurgeu) și CNIPT Toplița”.

Referitor la obiectivele trupei de teatru, David a adăugat că principalul lor obiectiv este “dezvoltarea orizontului cultural al populației din nordul județului și insuflarea gustului pentru teatru, în special în rândul tinerilor. De asemenea, dorim să descoperim noi talente și să ridicăm gradul de implicare a populației în activități cultural”. Am vrut să aflu câte piese au prezentat publicului până acum, cum le-au selectat, ce ar dori să prezinte în viitor şi despre planurile de viitor ale trupei de teatru. “Până în momentul de faţă, ne-am bucurat de un succes fructuos, reușind să prezentăm un repertoriu vast ce cuprinde în general piese de teatru clasic, dar și sketch-uri umoristice pe care le-am prezentat în cadrul diferitelor evenimente, cum ar fi: baluri, prezentări de carte ș.a., organizate la Toplița și în împrejurimi. De obicei, alegem piese ce conțin o poveste frumoasă, spumoasă și presărată cu cascade de râs, piese cu caracter ludic – de unde și numele nostru, Ludicus. Pentru stagiunea următoare, 2018-2019, pregătim niște spectacole și proiecte foarte frumoase, ce vor surprinde publicul, unele evenimente fiind realizate în premieră în zona noastră. Totodată, începând cu stagiunea viitoare vom aborda și niște piese adecvate pentru spectatorii noștri mai mici. Până acum un an, raza noastră de activitate nu era foarte întinsă, evoluând cel mai des la Toplița. Dar, din fericire, am reușit să ajungem mai des la Subcetate, Sărmaș, Voșlăbeni. Pentru viitor ne dorim să ne extindem granițele culturale, având deja multe invitații pe tot întinsul județului nostru, cât și în afara lui. În viitorul apropiat, îmi doresc ca toate proiectele și planurile noastre să devină realitate, iar pe termen lung, îmi doresc ca obiectivele noastre să fie atinse la cel mai înalt nivel și totodată sper ca familia Ludicus să își continue drumul mult timp de acum încolo”, a răspuns David.

Continuăm incursiunea în culisele Teatrului Ludicus alături de Daniela Buzilă, profesoară de geografie la Liceul Miron Cristea din Subcetate, coordinator artistic al Teatrului Ludicus şi membru al Corului Arhanghelii din Topliţa. “Teatrul este oglinda lumii. Teatrul înseamnă pentru mine poveste, surpriză, este oglinda în care ne regăsim de multe ori. Teatrul îţi dă posibilitatea de a trăi, prin intermediul personajelor, poveşti de viaţă minunate. Pasiunea mea pentru teatru a luat naştere simplu, pe neaşteptate, începând cu paşi mărunţi încă de pe vremea studenţiei. Spectacolele vizionate atunci au avut un caracter puternic, însemnând îndeajuns de mult încat să mă ambitioneze să ajung şi eu un om de-al teatrului, dacă pot spune aşa, prin spectacolele pregatite cu elevii pentru diverse ocazii. Încet am învăţat multe lucruri alături de elevii mei, devenind din ce în ce mai interesată de lumea teatrului. Sunt îndrumător, fără calităţi ori pregatirea necesară unui regizor, dar cred că sunt asemeni povestitorului care folosind propriile mijloce, le redă celorlalţi povestea sa prin crearea de situaţii interpretate de micii actori, prin utilizarea spaţiului scenic, prin muzică, lumini şi prin toate elementele pe care le are la îndemână”, spunea Daniela Buzilă. Pentru viitorul trupei de teatru, Daniela Buzilă mărturisea că-şi doreşte “spectacole din ce în ce mai complexe, părticipări la festivaluri de teatru pentru liceeni, spectacole jucate pe cât mai multe scene”.

Personalul artistic şi tehnic al teatrului Ludicus numără 20 de persoane. Am mai stat de vorbă şi cu câţiva dintre tinerii actori care activează în cadrul trupei de teatru. Am vrut să aflu cum au ajuns în Ludicus, ce înseamnă teatrul pentru ei şi ce planuri au. Au răspuns iniţiativei mele de a realiza un interviu Andrea Patka (clasa a XII-a), Lorena Cotfas (clasa a XII-a), Viorel Cătălin Moldovan (clasa a XII-a), George Balog (clasa a X-a), elevi la Liceul Miron Cristea, Subcetate, Matei Straia (clasa a XII-a) şi Teodora Antal (clasa a XI-a), elevi la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu, Topliţa. Redau în linii mari interviul nostru.



De ce teatru? Ce înseamnă pentru tine?
Andrea: Pur și simplu…o intalnire din care nu m-am putut desprinde.
Lorena: Teatrul înseamnă viață. Jucând teatru, dai viață unor personaje. Îmi place ideea că pot fi cine vreau, când vreau și totuși, să fiu eu. Îmi place dinamicitatea. Azi pot juca rolul unei doamne, mâine pot juca rolul unui vagabond. Cu ajutorul teatrului pot jongla cu diferite sentimente, personalități, caractere și comportamente. Oscilez între tipare și îmi pun amprenta pe personaje. Teatrul înseamnă mult pentru mine, ba chiar îl folosesc în mod terapeutic.
Viorel: Teatrul face parte din viaţa mea. Pentru mine înseamnă a împărţi sentimente şi trăiri cu publicul.
George: Prin teatru mă simt liber. Teatrul înseamnă pentru mine o pasiune în care investesc timp, răbdare și îmi dau silința de a deveni un actor din ce în ce mai bun.
Matei: Făcând teatru mă simt în largul meu. Iubesc să mă pun în pielea mai multor personaje. Dacă reuşeşti să transmiţi emoţii publicului, acesta te poate face să te simţi extraordinar.



Cum ai defini teatrul?
Andrea: Este un fel de a fi cu ceilalți, de a transmite emoție, de a intra într-o altă lume.
Lorena: Teatrul este un tablou viu expus ochilor lumii.
Viorel: Teatrul înseamnă spectacol, într-un timp şi spaţiu limitat.
George: Teatrul este arta de a zâmbi sau a plânge în exterior și de a fii indiferent în interior.
Matei: Teatrul e cea mai frumoasă latură a artei contemporane.
Teodora: Pentru mine teatrul reprezintă posibilitatea de a te exprima diferit. Tot ce acumulează actorul în timp, toate personajele interpretate, îl fac să devină versatil.

Cum ai ajuns să faci parte din Ludicus?
Andrea: Participasem deja la câteva festivaluri de teatru,  îndumată de doamna profesoară Daniela Buzilă. Aveam rezultate frumoase, iar Ludicus a reprezentat o etapă superioară în evoluția mea artistică.
Lorena: Făceam parte din trupa iniţială înfiinţată în 2015 la Subcetate. După ce Ludicus a intrat în subordinea Casei de Cultură Toplița, am participat la casting pentru a reintra în noua trupă.
Viorel, George, Matei, Teodora: În urma casting-ului din 2016.

Ce-ţi doreşti pentru viitorul trupei de teatru?
Andrea: Vreau ca trupa să meargă mai departe, să aibă succes și să se bucure de faimă.
Lorena: Îmi doresc să facem mai multe spectacole, mai multe piese de teatru și mai multe proiecte frumoase.
George: Proiecte cât mai mari, piese cât mai reușite și mai originale.
Matei: Cât mai multe spectacole şi cât mai mulţi spectatori la fiecare spectacol, deoarece publicul e cel care ne ajută să devenim din ce în ce mai buni şi să evoluăm frumos.



Cosmina M. OLTEAN
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu