marți, 26 septembrie 2023

Alături de Muzeul de Artă Cluj-Napoca / Semnați petiția!

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca este un important reper pentru Cluj și pentru Transilvania. Deținator al unui patrimoniu de mare valoare și organizator a numeroase evenimente culturale de cea mai înaltă calitate, muzeul merită să ne alăturăm cauzei și să contribuim la consolidarea poziției pe care o deține în peisajul cultural clujean. Echipa muzeului e formată din specialiști devotați și foarte implicați în viața culturală a orașului, a căror scop și misiune e grija nemărginită pentru patrimoniul artistic și valorificarea acestuia. Activitatea muzeului are nu doar rezonanță județeană, ci și importante ecouri naționale și internaționale.

<<Muzeul de Artă Cluj-Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituţii muzeale cu profil artistic din România, fiind nominalizat în anul 1997 pentru prestigiosul Premiu al Muzeului European al Anului – EMYA. Calitatea programelor culturale organizate a fost recompensată cu premii naţionale acordate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru expoziţiile Cultură şi artă armenească la Gherla (2003), Abodi Nagy Béla (2005) şi Avangarda din România în colecţii clujene (2007), precum şi cu distincţia acordată de Comitetul Român al ICOM pentru impactul asupra publicului a programului „De gustibus et coloribus…” (2010).

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este o instituţie publică de cultură cu personalitate juridică, care colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, comunică şi expune, în scopul cunoaşterii, educării şi recreerii, bunuri care fac parte din categoria artelor vizuale din arta românească şi universală. Acestea includ: artele plastice şi decorative, design, arhitectură, fotografie, film, carte şi tipografie, manifestări de tip happening, instalaţii plastice, performance, manifestări artistice de sinteză, precum şi noi forme de creaţie circumscrise artelor vizuale care rezultă din activitatea artistică contemporană.>> (https://www.macluj.ro/misiune)

Vă rog să semnați și voi petiția! Fiecare vot contează!

https://www.petitieonline.com/s_nu_ucidem_cultura_s_nu_ucidem_muzeul_de_art_din_cluj_napoca?fbclid=IwAR2TAuS7J9i9pd_3TjBl9X5HYDbzqzualwrEFdZoGIVda43oqUffQhG5Ed0

vineri, 15 septembrie 2023

Un roi de fluturi negri a “invadat” Muzeul Național de Artă Contemporană din București


Muzeul prezintă o instalație spectaculoasă a mexicanului Carlos Amorales. Mii de fluturi negri s-au “refugiat” în Sala de Marmură din Muzeul Național de Artă Contemporană din București.

Artistul Carlos Amorales a adus în România o parte din lumea lui fantastică și uluitoare. Un spațiu de la MNAC București este dedicat instalației artistice „Black Cloud” (Nor negru), inspirată din povestea migrației fluturilor monarh.


Creația unică adună până la 25.000 de fluturi din hârtie neagră, lucrați manual, inspirați din 30 de specii diferite. Alăturarea suprarealistă de fluturi și molii, creată între 2007-2018, aduce frumusețea și forța naturii în muzeu, într-o priveliște ce este atât minunată, cât și copleșitoare. Artistul își descrie insectele ca pe o „ciumă”, care se ridică pentru a-l învălui pe privitor.

Instalația a străbătut lumea, fiind expusă anterior în mai multe galerii de artă, magazine și chiar în biserici și tramvaie. Acum se află în București, până pe 1 octombrie. „O mare de fluturi negri invită privitorul să exploreze interacțiunea dintre fantezie și realitate în Sala de Marmură a MNAC București. <<Black Cloud>> servește ca o poveste de avertizare, mergând înapoi la revoluția industrială britanică de la mijlocul secolului al XIX-lea. În acea perioadă, arderea cărbunelui a aruncat o umbră sumbră a mediului, declanșând un proces de selecție naturală care favorizează moliile negre din orașe. Înainte de industrializare, moliile de culoare deschisă au prosperat, se camuflau împotriva copacilor palizi și a pereților curați. Cu toate acestea, funinginea de cărbune, răspândită în nordul Angliei, a dat naștere unui nou soi de molii întunecate. Pe măsură ce poluarea a scăzut cu reglementările privind aerul curat, forma mai ușoară a moliei a revenit, posibil semnalând dispariția iminentă a moliei întunecate, dezvăluind vulnerabilitatea naturii la impactul industrializării”, aflăm de la MNAC.

„O celebră pildă chineză ne spune că Zhuangzi a adormit și a visat că este un fluture. Când s-a trezit, nu știa dacă era cu adevărat omul care a visat fluturele sau fluturele care acum visează că este bărbat. Pe care ai alege: bărbat sau fluture? Cum funcționează fantezia când ești înconjurat de un nor de fluturi negri? Când te identifici cu un fluture, cum te percepi din exterior?

Fluturele sau molia are o puternică încărcătură simbolică în înțelegerea subiectivității și temerilor noastre: de la efectul de fluture în teoria haosului și reprezentarea tradițională a sufletului sau a strigoilor (striga/molia), la termenul grecesc pentru fluture (psychē).

Norul negru, manifestarea sublimă a monstruozității care ne bântuie pe toți, se joacă în mintea tuturor cu ficțiuni reale, frici, dorințe și locuri interzise. Amorales creează o lume alternativă care se transformă în fiecare spațiu, încurajând noi forme de interpretare. Împreună vom duce propunerea sa mai departe și vom explora performativ norii întunecați de fluturi din fiecare.” (MNAC)

Din 1998, Carlos Amorales a încropit o colecție digitală de imagini vectoriale care înfățișează diverse elemente precum păsări, păianjeni, copaci și lupi. Intitulate Archivo Líquido (Arhiva lichidă), imaginile sunt preluate din cărți, reviste, descărcate de pe internet, sau din propriile capturi ale artistului, pentru a fi transformate în siluete negre, adesea hibridizate. „Black Cloud” este efectiv traducerea 3D tangibilă a arhivei, concretizându-și capacitatea de a evoca frica într-o instalație de impact.

De la ideea inițială, inspirată dintr-un vis, artistul mexican Carlos Amorales ne invită să urmărim parcursul unei instalații care a călătorit în jurul lumii și s-a concretizat în aproape 15 ani.

Folosind colecția sa extinsă de imagini digitale, Amorales recreează 36 de soiuri de molii în mii de decupaje de hârtie neagră în mărime naturală. Lipite manual atât de pereți, cât și de tavan, creațiile complicate au transformat spațiile din întreaga lume într-un afișaj uluitor.

„În instalația sa, Amorales îmbrățișează ambiguitatea, estompând granițele dintre frumusețe și minune, bine și rău, seninătate și haos. Opera de artă îndeamnă imaginația să reconcilieze diverse interpretări, apelând la medierea narațiunilor enigmatice. Fluturii de hârtie bântuitori ai lui Carlos Amorales dezvăluie realitatea de rău augur a dispariției lor, evocând un ecosistem dezechilibrat și delicat. Cu aripile înnegrite ca avertisment, Black Cloud ne invită să ne confruntăm cu devastarea crescândă a populațiilor de nevertebrate perturbate de schimbările climatice.

În mijlocul umbrelor a mii de insecte, veți găsi un amestec fascinant de frumusețe și uimire, fantezie și întuneric, seninătate și haos. Black Cloud prezintă sensibilitatea gotică a apreciatului artist mexican Carlos Amorales, în timp ce alura crudă a naturii neîmblânzite își găsește locul între zidurile muzeului” (MNAC).

Expoziția „Carlos Amorales. Black Cloud”, parte a Bienalei ArtEncounters, „My Rhino is Not a Myth: art science fictions” (Timișoara, 19.05.-17.07.2023), poate fi văzută în Sala de Marmură de la parterul muzeului până pe 1 octombrie.

Mai multe despre artist

Carlos Amorales lucrează într-o varietate de medii, inclusiv video, animație, pictură, desen, sculptură și performance. Este un artist multidisciplinar care a studiat la Academia Gerrit Rietveld și la Rijksakademie din Amsterdam. Cele mai ample cercetări ale sale sunt Los Amorales (1996-2001), Liquid Archive (1999-2010), Nuevos Ricos (2004-2009) și o explorare tipografică în legătură cu cinema-ul (2013-prezent).
A participat la rezidențe artistice cu Atelier Calder, Saché, Franța (2012); Mac/Val, Val-de-Marne, Franța (2011) și Smithsonian Artists Research Fellowship, Washington, D.C. (2010).
Foto, MNAC

joi, 14 septembrie 2023

Zilele Patrimoniului Cultural European, ediția 2023, la castelul Urmánczy din Toplița



Zilele Patrimoniului Cultural European se vor marca și anul acesta la castelul din Toplița, iar evenimentul va fi unul special, spun organizatorii. Curând castelul va intra în proces de renovare, dintr-un grant câștigat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, iar lucrările vor începe în această toamnă. Din aceast motiv, evenimentul dedicat Zilelor Patrimoniului Cultural European va avea o altă structură decât cele din anii trecuți.

Nu va mai fi un minifestival la castel așa cum era în anii precedenți, dar vă așteptăm duminică 17 septembrie la ora 12.00 la un tur ghidat special în care o să vă explicăm detaliat ce și cum se va schimba la castelul Urmánczy. Vom prezenta planurile de renovare”, transmite Tekla Szabó, președintele asociației Positive Transylvania, ONG care administrează monumentul cu drept de uzufruct. De asemenea, în castel se poate vedea expoziția cu fotografii de sfârșit de secol XIX și început de secol XX, cu monumentul în diferite ipostaze și portrete din secolele trecute.

Iar sâmbăta, 16 septembrie, la Casa de Cultură din Borsec, Tekla Szabó va parcurge povestea renovării castelului Urmánczy, prezentând comunicarea cu titlul „Este un avantaj să fii proprietarul unui monument istoric?” în cadrul conferinței “Patrimoniul construit al Borsecului - documentare, valorificare, dialog”, organizată de Asociația Culturarium, care va începe la ora 11.30 cu vernisajul expoziției fotografice „Eleganța Borsecului prin detalii arhitecturale”, în prezența fotografului arh. Szigeti Vajk István. La conferință și masa rotundă vor participa mai mulți specialiști din domeniul patrimoniului construit și arhitecturii precum Ana Chiricuță (Institutul Național al Patrimoniului), Oana Chirilă (Herculane Project), Irina Leca, Radu Tîrcă, Ștefania Tîrcă, Catinca Mănăilă (Studio Govora), Köllő Miklós (Larix Studio), Klaus Birthler și Ványolós Endre (Transylvania Labs).

Până în data de 17 septembrie, castelul Urmánzy este deschis zilnic pentru vizitare, între orele 10.00-17.00. După această dată va mai putea fi vizitat în fiecare weekend. Monumentul istoric din Toplița este singurul castel în stil secesionist din Transilvania și păstrează multe detalii arhitecturale care pot fi văzute acum în starea lor originală.

Tekla Szabó dezvăluie câteva dintre schimbările ce se vor produce în urma amplelor lucrări de reabilitare ce urmează. “Se vor restaura cu grijă elementele decorative originale, distinctive, turnul va fi accesibil pentru vizitare, iar fosta sală de mese va fi transformată într-o cafenea culturală”.

În ultimii ani, castelul a găzduit o serie de evenimente culturale - expoziții, programe și diferite alte evenimente culturale. Aici a fost organizat și primul escape room într-un castel din Transilvania. Mobilierul și puzzle-urile invocă atmosfera anilor 1949 și oferă o experiență unică și o ocazie interesantă de a învăța despre istoria locului.

Vizitați castelul Urmánczy din Toplița săptămâna acesta!



Cosmina Marcela OLTEAN

Foto, Castelul Urmánczy și casteltrip.ro

miercuri, 13 septembrie 2023

O nouă expoziție cu tematica „Re:Imagine Brașov” se deschide cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului



Muzeul de Artă Brașov vernisează vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00, la sediul MAB, expoziția „Re:Imagine Brașov”. Organizată cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, expoziția aduce împreună lucrările artiștilor contemporani brașoveni inspirate din patrimoniul construit al orașului.


Pe parcursul anului 2023, Muzeul de Artă Brașov, în parteneriat cu Depoul de Artă Urbană, a organizat o serie de 4 evenimente în cadrul proiectului „Re:Imagine Brașov”. În cursul acestora, artiști brașoveni contemporani au fost invitați să transforme muzeul în atelier de creație. Pornind de la elementele de patrimoniu pe care artiștii le consideră relevante pentru identitatea orașului, inspirați din bogata istorie a Brașovului sau din experiența actuală, ei au creat noi opere de artă în prezența publicului vizitator.

Expoziția prezintă lucrările artiștilor brașoveni Anda Ansheen, Bianca Anton, Sebastian Beianu, Bianca Bideac, Silviu Blidaru, Raluca Cozma, Corina Drăgan, Anita Frâncu, Ana-Maria Gălețeanu, Beatrice Gherghel, Alexandra Gold, Homeboy, Xenia Pamfil, Teodora Pica, George Roșu, Magdalena Stăvilă, Agata Secelean, Carmen Țanu, Andreea Lozioara Zamfir, Alice-Helen Zigman.

Proiectul „Re:Imagine Brașov” și-a propus să faciliteze interacțiunea dintre artiștii contemporani și patrimoniul orașului Brașov, urmărind aducerea în contemporaneitate a patrimoniului arhitectural care definește Brașovul prin lucrările artiștilor care trăiesc și creează în acest oraș. Procesul de creație al artiștilor a devenit un act public, lucrările fiind realizate în sălile muzeului. Vizitatorii au avut ocazia să descopere procesul de creație al artiștilor, să interacținoeze cu aceștia și să descopere mai multe despre istoria clădirilor emblematice recreate. În urma evenimentelor au fost produse scurte materiale video disponibile pe canalul de Youtube al Muzeului de Artă Brașov. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2023.

Rezumatul săptămânii în curs

<<Ne așteaptă zile frumoase la muzeu, alături de creații excepționale, artiști contemporani și oameni formidabili!

Vineri, de Zilele europene ale patrimoniului, vă invităm la vernisajul expoziției colective „Re:Imagine Brașov”, prin care veți descoperi operele create de către artiștii brașoveni în sălile muzeului pe parcursul celor 4 evenimente Re:Imagine Brașov.

Tot în această săptămână urmează și anunțul celor 5 proiecte câștigătoare la concursul de bijuterie contemporană Timeless Jewelry, așa că urmăriți-ne cu atenție paginile social media!

În weekend muzeul este gazda unor ateliere din cadrul proiectului „Be-Brașov: retrocedarea formei I memoria orașului” care contribuie la creșterea sentimentului de apartenență în rândul tinerilor la orașul în care locuiesc. Înscrierile la activități s-au încheiat, iar cei 45 de cursanți selectați își vor dezvolta abilitățile artistice în cadrul cursurilor organizate de Docuart. Vă așteptăm cu drag și artă la muzeu!>>, transmite MAB.

Exponatul lunii Septembrie

Elena Popea (1879-1941), „Peisaj”, nedatat, ulei pe carton, 50 x 32 cm

<<Un aspect central al creației Elenei Popea îl reprezintă contactul cu diferite spații geografice. Prin pictură, ea încearcă să înțeleagă și să exprime specificul local, însă fără a privilegia elementele pitorești și exotice.

Peisajul urban prezentat în această lucrare este redat pe diagonală, iar fațadele clădirilor și obloanele imprimă picturii un ritm susținut. Îngustimea străzii este contrastată de luminozitatea cerului, de lumina reflectată de pe fațade și de felinarul care echilibrează întreaga compoziție.

Elena Popea ocupă un loc aparte printre artiștii născuți la Brașov. Părăsind orașul natal încă din tinerețe, cu toate că a revenit adeseori aici, artista a încetat să aparțină unui loc anume. Experiența călătoriei a devenit definitorie pentru creația sa. Stimulându-i creativitatea și reînnoirea periodică a expresiei, confruntarea neobosită cu noi spații geografice a împins-o mereu mai departe>> (MAB).

„Elena Popea este un produs al vremii moderne, o artistă care aparține artei universale, pentru că exprimă prin excelență senzualismul artistic al poporului nostru, pasiunea fierbinte a românului” - Emil Isac.

„Exponatul lunii” face parte din campania de promovare a colecțiilor de patrimoniu ale Muzeului de Artă Brașov.

Foto și date, MAB

sâmbătă, 2 septembrie 2023

Eva Radu, o poveste despre culori vii și simboluri străvechi


Da, luminile și umbrele colorate se adună în tușe pentru a reconstitui viața, mai ales că acestora li se adaugă ceva în plus, ceva ce provoacă de fapt scânteia stilului propriu, în cazul acesta fiind vorba de o tentă mistică. Parcă mai e ceva în plus în pictura ei, se vede cu ușurință. Fiecare lucrare, indiferent de mediu sau tehnică, emană căldură și bucurie, adică viață. Iar asta e cel mai vizibil în cazul portretelor.

Eva Radu este pictor profesionist, însumând deja peste 20 de ani de experiență în domeniul artelor. Doctor în Arte Vizuale, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România (2010-prezent), membră a Association Internationale des Arts Plastiques UNESCO - Paris (2010-prezent), Eva și-a expus arta în cadrul a 7 expoziții personale și în peste 150 de expoziții de grup în țară și străinătate. 

Arta ei cuprinde serii de portrete, naturi statice, o serie suprarealistă și un nou proiect de sculptură, o serie de figurine ceramice. Arta aceasta denotă talentul și priceperea unui artist complet, care excelează mai ales în pictură și ceramică.

Iar azi, tocmai ceramica m-a făcut să mă opresc asupra poveștii ei artistice. Aflu că despre acest nou proiect nu a vorbit încă public. Am descoperit o ceramică ce imediat m-a dus cu gândul la primele manifestări pe care le-a consemnat antropologia artistică a omenirii. Înainte să aflu orice detaliu despre proiect, figurinele mă trimiteau cu gândul la statuetele antropomorfe preistorice.

Artista spune că într-adevăr sunt inspirate din arta preistorică, de Venus, idol al fertilității. Așadar, acest nou episod al artei sale e puternic ancorat în antropologie, arheologie și istoria artei.

„Proiectul cu tematica <<Cultul Zeiței Mamă>> mi-a captat atenția încă de acum doi ani și m-a cucerit radical. Am știut că aceasta va fi o temă ce va rămâne cu mine până la finalul vieții și am de gând să o explorez în cât mai multe maniere artistice. Până în acest moment, mare parte din cercetare a fost teoretică și au rezultat schițe. Doresc să disec acest subiect până în cel mai fin detaliu și să analizez vectori diverși ce au studiat cu seriozitate tema, din punct de vedere istoric, antropologic, arheologic, spiritual și artistic. Pe scurt, investesc tot timpul meu într-o analiză proprie cât mai holistică a subiectului. Am citit mult depre Zeița Mamă, întrucât există o literatură de specialitate vastă pe acest subiect și am adunat deja o bibliografie bogată”.


Urmează o expoziție tematică?

„În paralel, încă de la începutul anului, am început și lucrul la proiectul artistic propriu-zis, atât pictural cât și în ceramică. Lucrări în cele două medii artistice se vor regăsi în următoarea expoziție personală, pe care însă nu o văd realizabilă mai curând de 2025, pentru că ceea ce mi-am propus pentru acest proiect presupune încă un volum uriaș de muncă.

De asemenea, am considerat necesar să urmez cursurile celui de-al doilea master de specialitate, de data asta în ceramică, începând din toamna aceasta, așa încât să pot deprinde la nivel profesionist și tainele artelor ceramice”.

Am observat deja într-o pictură de mari dimensiuni că era inclusă o statuetă ceramică supradimensionată. Am remarcat și subiectul – o procesiune. Iar pe perete, undeva în atelier, aveai tipărite modele de pe vase ceramice cucuteniene și altele specifice altor culturi.

„Observațiile sunt corecte. Cultul Zeiței Mamă are în centru figurinele Venus, printre primele reprezentări artistice ale umanității și o primă formă de spiritualitate, întrucât aceste figurine au fost descoperite cel mai des în cadre ritualice. Acest aspect va fi și punctul central al demersului meu vizual. Așa cum deja ai observat, narațiunea noilor picturi va avea ca nucleu Ritualul. Mai exact dimanica dintre formele ancestrale de divinație, obiectul divinizat: Mama - dătătoare de viață, purtătoare a miracolului nașterii, misterul ciclului menstrual acordat la fazele lunii și cei ce efectuau ritualul: Preotesele, conform unor cunoștințe mistice complet acordate la ciclurile Mamei Pământ și în armonie cu natura.

Pe teritoriul țării noastre există o sumedenie de culturi antice în cadrul cărora putem distinge clar un cult al Zeiței Mamă, cum sunt culturile Cucuteni, cultura Vinca-Turdas, Gumelnița și Hamangia, iar mai târziu îl găsim la Geto-Dacii, cu ale lor mistere în jurul cultului Zeiței Bendis.

Ca o concluzie, în acest proiect artistic am în vedere o recuperare a moștenirilor ancestrale și o recontextualizare a lor în contemporan. Iar la nivel personal este felul meu de a mă conecta cu strămoșii”.

Proiecte picturale trecute

Printre evenimentele trecute ce-i poartă semnătura se numără expoziția „Sinele”, un eveniment artistic din octombrie 2019, desfășurat la „Galeria Simeza” din București, o expoziție de portrete ce redau excelent nu numai partea vie, fizică, ci și latura psihologică a personajelor. La Eva Radu culorile, luminile și umbrele sunt altfel, în sensul că fiecare tușă pare a conține și o frântură de viață. Tablourile ei combină realismul cu impresionismul și în alte cazuri putem admira povești suprarealiste. Portretele par a avea ceva din Renoir, unul dintre cei mai pozitivi și energici pictori din istoria artei, care susținea că arta, pictura trebuie să reflecte bucurie, viață, culoare și lumină. “Am lucrat pentru acest proiect timp de trei ani un număr de 11 portrete și un autoportret. Evenimentul a avut recenzii grozave și un public numeros, a fost aproape copleșitor de experimentat”, își amintește artista.

Tot expoziție de portrete a fost și “Rapsodia sufletului”, organizată la Muzeul Național “Constantin Brancuși” (2022, Târgu Jiu).



Proiectul Strada Xenofon – una dintre “cele mai frumoase scări pictate din Europa”

Spune-mi te rog povestea picturii de pe strada Xenofon din București.

„În 2014 am realizat un proiect de artă urbană, în colaborare cu o firmă de publicitate, pictând pe treptele Străzii Xenofon. Aceasta e singura stradă în trepte din București, cu o vechime de 200 de ani. Iar în 2015 proiectul a continuat cu repictarea scărilor, dar cu o temă diferită. La acel moment proiectul a fost puternic mediatizat de multe canalele media și devenise un obiectiv turistic important. Strada a intrat chiar în <<Top 10 Cele mai frumoase scări pictate din Europa>> conform unor website-uri străine. În primul an, tema picturii au fost opt clădiri reprezentative ale Bucureștiului, pictate pe cele opt rânduri de trepte, iar tema din anul următor a fost o cascadă pictată pe întreaga suprafață a stărzii. Acum, după opt ani, pictura nu mai există, fiind în timp ștearsă de precipitații”.


Unde o găsiți pe Eva Radu?

Atelierul ei se află în București, unde se pot solicita vizite programate pentru a lua contact direct cu arta ei, ori pentru comenzi. Iar pe webite-ul artistei și pe pagina socială îi puteți admira câteva dintre opere, 


Cosmina Marcela OLTEAN

Foto, arhiva personală Eva Radu

Foto, Daniel Mosessonhn
detalii autoportret