joi, 27 iulie 2023

“Solitudine”, un jurnal pictural subiectiv despre cromatică, texturi și forme

La Art Yourself Gallery din București e în desfășurare o expoziție semnată de artista Maria Pelmuș, cu tema “Solitudine”, un jurnal artistic, un jurnal despre cromatică și forme, am putea spune. Artista creează, prin formă, culori și texturi, un limbaj artistic propriu și o marcă auctorială, întrucât arta sa devine ușor reconoscibilă ulterior. Artista ne invită într-un univers cromatic magic, ne atrage în poveștile ei pictate și reușeste să ne rețină acolo. Ne uimește complexitatea cadrelor și dimanica texturii, lumina și culorile rafinate.


Cu un anume lirism încerc să sugerez perpetua dinamică ce se stabilește între cer și pământ, imagini cerute, descifrate în detalii, pentru a putea conștientiza misterioasa armonie. Din fragmentele înregistrate de memorie vreau să redau un feedback subiectivizat, în care elementele realului sunt investite în funcție de natura picturală. Motivul este intermediar între mine și gest. Gestul este în mine organic ca o descărcare sau debordare necontrolată, dar aceasta nu înseamnă că nu am sub control lucrarea”, mărturisește artista despre propriul demers artistic.


Maria Pelmuș mi se pare a se îndrepta spre soluții picturale mai complexe, spre un expresionism care se vădește mai ales în exaltarea culorii. Dar artista nu urmărește efectele exasperante ale dizarmoniei, ale ruperii abrupte ale tonurilor. Dimpotrivă, pictura ei se întemeiază încă de pe acum, pe un studiu atent al melodiilor cromatice, lucrările ei comunicând un straniu echilibru al febrilității culorii și al cordialului echilibru împlinit pe întreaga suprafață a tabloului” - nota Dan GRIGORESCU.


“…Rafinată sub raport coloristic, mizând pe game joase și omogene ce intră în dialog de egalitate valorică, lasând să transpară și materialitatea suportului, pictura Mariei Pelmuș conține amintiri romantice disimulate sub tentația abstracției lirice, într-un dozaj ce ne determină să-i acordăm credit și atenție, pentru că provine din seriozitatea unui talent echilibrat, sobru, controlat cu luciditate” - Virgil MOCANU.


<<În mitologia orientală, cerul se unește cu pământul printr-o axă invizibilă numită centrul lumii. Această Axis mundi, prezentă în picturile Mariei Pelmuș, simbolizează comuniunea dintre spiritual, mineral și vegetal, o verticală ce străbate cosmosul, dealurile, apele, oamenii, iarba, mergând până în măruntaiele pământului. Pe ea sunt ”înșirate” amintirile artistei, impregnate de colinele joase, aride ale Dobrogei, prin care se văd “faliile” unor ere geologice, plaurii Deltei, insule, maluri tăiate ca o felie de pâine, vestigii sub forma unor totemuri sau mumii, ce atestă conviețuirea și contopirea omului cu aceste elemente>> - remarcă Maria OPREA.





Fotografii și selecție de comentarii - Art Yourself Gallery

miercuri, 26 iulie 2023

Două noi expoziții temporare la Muzeul de Artă Brașov

Muzeul reorganizează spațiul dedicat expozițiilor temporare, oferind șansa vizitatorilor să exploreze muzeul altfel, alăturând arta contemporană operelor din patrimoniul muzeal și expoziției de bază reprezentată de Galeria de Artă românească de la etajul clădirii, aflăm de la biroul de Comunicare și PR al instituției. Astfel, finalul lunii iulie aduce la muzeu două noi expoziții temporare.

Refugiu în peisaj. Valeriu Maximilian”, expoziție curatoriată de Andreea Pocol, desfășurată în perioada 26 iulie – 10 septembrie 2023, prezintă o selecție de peisaje realizate în acuarelă de îndrăgitul artist brașovean. Valeriu Maximilian (1895-1945) este cel mai important artist român al Brașovului interbelic, iar operele de artă prezentate cu ocazia acestui eveniment fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă Brașov. Vizitatorii vor putea călători pe urmele artistului în lucrările expuse în Sala unu de la parterul muzeului. Expoziția nu va fi deschisă printr-un eveniment public, ci poate fi vizitată direct de către publicul interesat.


În perioada 28 iulie - 15 august 2023, Muzeul de Artă Brașov găzduiește expoziția „Mario Passavanti, artist al Florenței. Confluențe româno-italiene în pictura contemporană”, care prezintă portrete, peisaje, naturi statice și arta abstractă din activitatea artistică a lui Mario Passavanti, desfășurată pe parcursul a patru decenii.

Vernisajul va avea loc vineri, 28 iulie 2023 (ora 12.00), la sediul muzeului. Expozițiile se pot vizita în baza tarifului pentru biletul dedicat expozițiilor temporare: adulți – 6 lei; elevi/studenți – 1,5 lei; pensionari – 3 lei.

vineri, 21 iulie 2023

Ana Pascu: “Towards Inmost”

Galeria Catinca Tabacaru a prezentat de curând la sediul din București proiectul de artă contemporană „Towards Inmost” al artistei Ana Pascu, curatoriat de Iselin Huluba.

Expoziția constă într-o instalație video pe 5 canale, prin intermediul căreia artista “invită privitorul într-o călătorie metafizică a descoperirii de sine și a conștientizării spațiale”, aflăm de la curator.

<<Integrând ecrane în cadrul unor artefacte domestice, instalația propune un dialog între lumea interioară și cea externă, mediindu-le întâlnirea prin tehnologie și performance. În încercarea de a evoca experiența umană complexă și totuși neobișnuit de fluidă, Pascu își invită performerii să transgreseze pe ecrane multiple introducând simultan o figură supradimensionată a „sinelui” privind „în interior” din afara instalației.

Artista invită privitorul să reflecteze asupra mecanismelor care ne modelează percepția despre noi înșine și despre împrejurimile noastre; să chestioneze granițele dintre personal și impersonal, familiar și străin, fizic și intangibil>>. (Iselin Huluba)


Ana Pascu spune despre proiect că <<cercetează interacțiunea dintre experiența umană și mediul extern. Prin performance, video, sunet și obiect, formula instalației invită privitorul să reflecte asupra mecanismelor ce ne modelează raportarea la realitatea fizică în care trăim.

Performance-ul surprinde fluiditatea și dinamismul experiențelor umane, traducând gânduri interioare și interacțiuni exterioare într-o coregrafie de trăiri, iar sunetul reda peisajul sonor al graniței dintre cele doua spații. Instalația pune în lumină două planuri - unul fizic și unul intangibil, ambele explorate prin mișcare. Prin interacțiunea caracterelor care se deplasează de-a lungul ecranelor și prin prezența impunătoare a eului supradimensionat ce observa din exterior, formula instalației prezintă călătoria metafizica în interiorul relației om-exterior.

La nivel de formă, obiectele prezente în instalație se desprind de funcționalitatea lor ordinară și acționează drept carcase, pentru ecranele pe care le conțin. Această raportare a obiectului conținător față de ecranul conținut lansează o primă tentativă de subțiere a graniței dintre cele două medii.


În formula prezentă în instalație, ecranul pornește de la funcția lui inițială, dar acționează și ca fereastră, care dezvăluie spațiul propus de materialul video. Pe lângă ecranele existente în interiorul obiectelor, ideea de interior este susținută și de cele două proiecții care se regăsesc pe pereții exteriori ai spațiului. În acest fel, cele două spații se delimitează și mai tare prin relaționarea la arhitectura spațiului de expunere.

Conținutul video este constituit de captarea mișcării corpului într-un spațiu de tip white cube, un spațiu ale cărui granițe sunt definite prin comunicarea dintre ecran și obiectul care îl conține. Din acest moment, se poate vorbi de existența unui alt treilea spațiu, care se formează doar la nivel de percepție și care este investigat de acțiunea performativă a personajului prezent în ecrane.

Lucrarea video este împărțită în toate ecranele existente în instalație, iar continuitatea ei este asigurată de prezența singulară și pe rând a subiectului în fiecare obiect. Deși, la nivel tehnic, este vorba de materiale separate, senzația percepută de privitor este una integrală, a aceluiași material, care este descoperit din perspective diferite prin obiectele care îl conțin.

Mișcarea personajului în spațiu devine un element important prin care se definește acest al treilea spațiu care se creează la intersecția dintre cele două medii. În imaginea redată în planul virtual, proporționalitatea corpului în raport cu mărimea statică a obiectelor conținătoare devine reper în identificarea poziției sale. Cu cât acesta se “îndepărtează” de ecran, deci devine mai mic in dimensiune, cu atât se îndepărtează și de planul fizic propus de obiect.Prin această mișcare inter-spațială a corpului se sugerează felul în care sinele transcede din planul fizic în planul interior și viceversa, în procesul de înțelegere atât al sau, cât și al lumii exterioare>>.


Îndreptarea atenției către interior - conceptul cheie al instalației - este întărită de prezența dublă a aceluiași personaj, care există în doua ipostaze simultan. În primă fază, în spațiul interior atât al obiectelor conținătoare, cât și al încăperii în sine și, în același timp, scalat la mărime mult mai mare, pe pereții spațiului, privind înauntru, dintr-un spațiu ipotetic, exterior. Faptul că, la nivel de conținut, este vorba despre același personaj, sugerează în mod direct că instalația reprezintă mecanismul propriu de existență al individului.

Proiectul „Towards Inmost” face parte din expozițiile de absolvire ale studenților Departamentului de Fotografie și videoprocesarea computerizată a imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte București, promoția 2023.

Instalație de Ana Pascu
Profesor coordonator: Răzvan Tun
Coregrafie & performance: Anca Stoica
Sunet: Shai Lavi
Fotografii: Cătălin Georgescu




În curând la MACN: Expoziția “MÉMOIRES”, semnată SAMY BRISS

Cel de-al doilea solo-show al artistului SAMY BRISS într-un muzeu din România, după Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

Demersul expoziţional inedit, prezentat, în premieră, anul acesta la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea şi itinerat acum la Cluj-Napoca, cuprinde peste 100 de lucrări de pictură, sculptură și grafică, din toate etapele de creaţie ale artistului, ce nu au mai fost expuse public niciodată în România.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), în colaborare cu Asociaţia pentru Sprijinirea Artelor Frumoase (ASAF), Institutul Cultural Francez, Ambasada Statului Israel, Galeria Rotenberg-Uzunov și Centrul de Interes, prezintă, în perioada 27 iulie – 6 august 2023, expoziţia retrospectivă de pictură, sculptură şi desen a artistului israelian de origine română, Samy Briss, intitulată MÉMOIRES.


Vernisajul are loc joi, 27 iulie 2023, ora 18:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30), în prezența artistului expozant şi a iniţiatorului şi curatorului expoziţiei, istoricul de artă Adina Renţea, preşedinte al Asociaţiei pentru Sprijinirea Artelor Frumoase (ASAF), specialist cu peste 30 de ani de experienţă muzeală. Alături de cei doi se va afla şi invitatul lor special, prof. univ. dr. Florin Ştefan, prorector al Universităţii de Artă şi Design (UAD) din Cluj-Napoca, președinte și director executiv al Centrului de Interes. Oficiile de gazdă îi revin istoricului Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, responsabilitatea privind coordonarea organizării expoziției revenindu-i muzeografului Alexandra Sârbu.

După 12 ani de la prima şi ultima expoziţie în România, Samy Briss, personalitate remarcabilă a lumii artistice internaţionale, se întoarce acasă, pentru o expoziţie retrospectivă care însumează peste 100 de lucrări de pictură, sculptură şi desen.

În creaţia sa, realul şi imaginarul coexistă într-o spectaculoasă retorica picturală, care-l individualizează. Prin lumina, care se degajă din interiorul lucrărilor, cu spectacolul devenit parte integrantă a viziunii plastice, Samy Briss relaţionează treptele dintre material şi imaterial, dintre sacru şi profan. Este un artist care pictează viziuni ale extazului, expresii picturale ale gândurilor spirituale, imagini ale univers interior”, afirma iniţiatorul şi curatorul expoziţiei, Adina Renţea.

De la MACN aflăm despre artist și arta sa. Samy Briss s-a născut pe plaiuri moldave, la Iaşi (18 mai 1930), între Teatrul Național, grădina lui Avram Goldfaden (cel care a fondat la Iaşi, în 1876, primul teatru profesionist în limba idiș din lume) și capodopera arhitecturii religioase, Biserica Trei Ierarhi. A urmat Institutul de Arte Plastice Bucureşti şi, concomitent, între 1950 și 1954, a frecventat atelierul pictorului Camil Ressu. Studiile efectuate in proximitatea modelatoare a lui Camil Ressu au impus ideea rigorii şi autoexigenţei pe fondul unei libertăţi de expresie asumate, lucruri pe care Briss le-a deprins imediat în preajma uneia din personalitățile marcante ale artei românești, membru titular al Academiei Române. Inventiv şi tenace, Samy Briss a facut din creativitate o formă de expresie a eului profund, de valorificare a dialogului cu vizualul, esenţializat în expresii memorabile. 

Ecourile copilăriei ieşene, arhitectura vechilor clădiri monumentale din frumosul oraş moldav, îl vor însoţi, ca o sugestivă recuperare a unui timp si a unui loc, toată viaţa. Între 1955 și 1957, participă la primele expoziţii de pictură şi grafică. Realizează decoruri și costume de teatru și lucrează ca asistent la catedra de scenografie de la Institutul de Teatru București, în preajma unor viitori mari regizori. În 1957, expune pentru prima dată la Trienala de Gravură din Elveția, unde reprezintă România. În 1958, Samy Briss, ca mulți intelectuali români, devine una dintre victimele valului de „realism socialist”, arta oficială impusă de regimul comunist. Prima sa expoziție de pictură la București este interzisă. Părăseşte România împreună cu familia, la sfârşitul anului 1959. 

După o lungă călătorie prin Europa, trecând prin muzee şi galerii de artă din Viena şi Napoli, şi făcând nenumărate schiţe ale vremurilor trăite, ajunge cu vaporul la Haifa, în Israel. Israelul îl apropie de valorile şi simbolurile iudaice, de temele biblice, de tradiţiile, sărbătorile şi arta muzicanţilor cleizmeri, muzica populară evreiască. Pe care le vom regăsi, desigur, reflectate în opera sa. Tot acum îl cunoaşte pe cofondatorul mișcării Dada, Marcel Iancu, de care-l va lega o prietenie fructuoasă și decisivă pentru tot restul carierei. Din 1961-1966, de numele său se leagă realizarea unor decoraţiuni murale pentru spitale, biblioteci, hoteluri, instituţii publice.


La îndemnul sculptorului Dani Karavan, cel care a realizat uriaşa sculptură a zidului din parlamentul israelian, Knesset, numită „Rugați-vă pentru pacea Ierusalimului”, Samy Briss expune pentru prima dată la Tel Aviv. Şi până în 1970, participă la mai multe expoziții de grup în Israel și în străinătate.

Dar începutul anului 1971, îi aduce lui Briss primul contract cu adevărat important. Galeria pariziană Romanet îl invită să expună la Paris şi îi propune un contract de exclusivitate pe 5 ani. Cu o condiţie: să se mute la Paris. Odată acceptat contractul, urmează, din 1972, primele sale expoziții în Franţa, Statele Unite și în întreaga lume. Contactul direct cu experienţe din arealul stilistic al lui Picasso, Paul Klee,Victor Brauner sau din repertoriul lui Braque, ori al pictorului din Vitebsk, Marc Chagall, i-au reconfigurat patrimoniul de imagini din spaţiul românesc, israelian, francez şi nu numai. Ca o recunoaştere a artei şi aprecierii la nivel internaţional de care se bucură opera sa, în 2019, Samy Briss a fost numit Chevalier des Arts et des Lettres, de către guvernul francez, la propunerea marelui om teatru şi bunului său prieten, Georges Banu.

Expoziţia MÉMOIRES este cel mai amplu demers vizând arta lui Samy Briss în România. Peste 110 lucrări de pictură, sculptură, desen, neexpuse niciodată „acasă”, reprezintă patrimoniul acestei expoziţii. Ele vor fi completate de repere de viaţă personală şi artistică, de asemenea, neeexpuse în România. Fotografii din atelier, invitaţii la expoziţiile personale şi de grup din lumea întreagă, documente cu importanţă majoră în devenirea sa, scrisori de la personalităţi importante ale lumii culturale internaţionale, extrase din mari nume ale presei cotidiene şi de artă, referitoare la opera sa, se vor regăsi, de asemenea, în expoziţie.


O menţiune aparte: afişul expoziţiei interzise în România din 1959 şi câteva dintre lucrările care ar fi trebuit să facă parte din acel demers, păstrate cu grijă de artist, vor întregi acest proiect expoziţional.

Arta este expresia spiritului uman. Unde este sufletul în munca mea... ei bine, cu siguranță că este din cap și scapă prin mână... Cel mai rău lucru posibil pentru pictură este să impui o formă și să-l privezi pe pictor de libertatea sa. Este criminal, este criminal, ucide totul. Eu am trăit asta, a trebuit să trec prin asta... Tot ceea ce am de spus este spus prin pictura mea. Există doi creatori în spatele fiecărei lucrări de artă: persoana care a făcut-o și persoana care o privește. Pictura este o invitație la descoperire și la surpriză, din care oricine poate vedea și lua orice de care are nevoie pentru a purta cu el în propria călătorie prin viață”, mărturisea Samy Briss despre crezul său artistic!

Expoziția va rămâne deschisă publicului până în data de 6 august 2023, de miercuri până duminică, inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.


Sursă conținut și foto - Comunicat MACN

joi, 20 iulie 2023

MACN: “O hartă a memoriei”

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) prezintă, în perioada 20 iulie – 6 august 2023, expoziția personală „A Map of Memory / O hartă a memoriei”, cu lucrări de pictură semnate de artista Alina Staicu. Vernisajul va avea loc joi, 20 iulie 2023, de la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare (etaj) ale Muzeului de Artă, în prezența artistei și a invitaților săi. Din partea muzeului, va fi gazdă Florin Gherasim, curatorul expoziției.

Foto: Atelierul artistei / A. Staicu

Despre acest proiect și despre artistă, aflăm de la MACN. “Alina Staicu s-a născut în 19 august 1982 la Târgu Cărbunești, județul Gorj, unde a urmat și primii ani de școală. Și-a descoperit de timpuriu vocația artistică, devenind elevă a Liceului de Artă din Cluj-Napoca. A urmat, apoi, studii temeinice ca studentă la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, secția pictură, la nivel de licență (1999), master și doctorat (susținut în anul 2012). Din anul 2013 este cadru didactic la UAD, Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic.

În paralel cu activitatea pedagogică, desfășoară o susținută activitate de explorare creativă în spațiul atelierului personal, având deja un bogat palmares expozițional. Astfel, a deschis expoziții personale în galerii de artă din țară: Bistrița, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Jiu, dar și în orașul Steyr, din Austria. De asemenea, a participat la numeroase proiecte educaționale sau expoziționale de grup, prin care lucrările sale au fost expuse pe simezele unor spații culturale din Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Satu Mare, Zalău, Piatra Neamț, dar și în alte țări, precum Austria, Italia, Germania, Franța, Cehia ș.a.”

Expoziția organizată acum la Muzeul de Artă Cluj-Napoca este rod al unor investigații creative care o preocupă pe Alina Staicu de mai mulți ani, încă din perioada studiilor doctoralele, așa cum spune artista: „Acest proiect a pornit de la reinterpretarea unor fotografii de familie ca realități de sine stătătoare. În timp, acele fotografii au devenit prezențe, povești, realități. Ceea ce a pornit investigația picturală este mai mult ceea ce nu știu, acel punct de întâlnire între informația biologică și cea culturală, între amintiri personale și amintiri deformate”.

„Timeless Jewelry” - Design contemporan și artă clasică într-un concurs de creație lansat de Muzeul de Artă Brașov

MAB a pregătit „Timeless Jewelry”, un concurs de design de obiect ce se va desfășura între 18 iulie și 3 septembrie 2023. Cei ce doresc să participe sunt invitați să exprime, într-un design propriu, esența artei clasice, creând bijuterii inspirate din patrimoniul artistic al muzeului.

Concursul invită artiștii și designerii să participe, până la început de septembrie 2023, cu propuneri de bijuterii, individuale sau colecții, inspirate dintr-o selecție de 21 de opere de artă aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Brașov. Lucrările ce vor servi drept sursă de inspirație pot fi descoperite și explorate în muzeu, dar și pe platforma web dedicată proiectului, aici - https://jewelry.muzeulartabv.ro/.

„Organizat în parteneriat cu Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și cu Muzeul Național Cotroceni, concursul dorește să aducă o perspectivă nouă asupra modalităţilor de valorificare a patrimoniului muzeal, prin creație și design contemporan.


Timeless Jewelry are în centru caracterul unic și atemporal al bijuteriei, conectând poveștile bijutierilor și artizanilor de ieri, relevate în lucrările de artă, cu creația contemporană. Conceptul concursului se bazează pe reinterpretarea accesoriilor și bijuteriilor regăsite în operele de artă, urmărind crearea unor piese care îmbină elemente clasice și contemporane”, transmite Alexandra Ardelean (dep. Comunicare și PR al MAB).

Din aceeași sursă aflăm și faptul că după jurizare se vor acorda cinci premii - un premiu în valoare de 10.000 de lei va fi acordat pentru fiecare propunere câștigătoare, suma reprezentând onorariul pentru conceptul artistic și drepturile de autor, precum și costurile aferente producției prototipului și a unei serii limitate de minimum 25 de bucăți.

Proiectele câştigătoare vor fi prezentate publicului larg, în luna octombrie 2023, la Romanian Jewelry Week și în cadrul a două expoziții organizate în spațiile partenerilor de proiect: Muzeul de Artă Brașov și Muzeul Național Cotroceni.

După încheierea concursului, obiectele câștigătoare vor fi disponibile în magazinele celor două muzee, oferind publicului prilejul să devină parte din acest demers care conectează trecutul cu prezentul, celebrând arta clasică și creatorii contemporani deopotrivă.

Juriul este alcătuit din profesioniști în domenii relevante, de dezvoltare ale acestui proiect: bijuterie contemporană, design, muzeologie și management cultural. Deciziile juriului sunt definitive și irevocabile.

Criteriile de evaluare care vor sta la baza jurizării propunerilor înscrise în competiție sunt: originalitatea (caracterul inovator și creativ al propunerii), relevanța (funcționalitatea în raport cu obiectivul concursului, de a dezvolta o bijuterie sau o colecție de bijuterii în acord cu tema concursului), fezabilitatea (abordarea realistă a bugetului și posibilitatea de implementare a proiectului propus ȋn limitele de buget impuse și a detalierii bugetului), calitatea design-ului și viabilitatea comercială.

Regulamentul și informații suplimentare despre concurs și înscriere sunt disponibile aici: https://jewelry.muzeulartabv.ro/.

Concursul Timeless Jewelry este lansat în cadrul proiectului „Ecouri ale prestigiului” inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și Muzeul Național Cotroceni. Proiectul este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).